Uz pomoć Ministarstva

I ove godine nastavak rekonstrukcije nadgrobnih spomenika na Novom Zejtinliku

  • Извор: АТВ
  • 08.09.2023. 19:24

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske izdvaja za rekonstrukciju nadgrobnih spomenika na Novom Zejtinliku na Sokocu ove godine 80.000 КM, rekla je Nikolina Đukanović iz ovog ministarstva, nakon današnjeg sastanka sa načelnikom ove opštine Milovanom Bjelicom.

Ona je dodala da je 2022. godine za ove namjene izdvojeno 60.000 КM, te izrazila nadu da će ove biti rekonstruisana još dva reda, što je u prosjeku oko 60 spomenika.

Bjelica je rekao da je posjeta predstavnika Ministarstva i Direkcije za obnovu i razvoj iz Banjaluke bila prilika da se, kao i prethodnih 10 godina, razgovora o rekonstrukciji grobnih mjesta na novom srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik, gdje je sahranjeno oko 970 srpskih boraca koji su živote položili za odbranu Republike Srpske.

„Radi se temeljno, svake godine resorno ministarstvo obezbijedi dio sredstava za rekonstrukciju grobnih mjesta na Novom Zejtinliku, koji je svetinja srpskog naroda i Republike Srpske, zajedno sa manastirom na Ravnoj Romaniji“, rekao je Bjelica novinarima. 

On je podsjetio da su na ulazu u groblje sa desne strane u proteklom periodu rekonstruisana sva grobna mjesta, da su prošle godine počeli da rade i lijevu stranu, te da će najvjerovanije ove godine biti uređena još dva reda spomenika, za šta se izdvajaju značajna sredstva.

Od danas naziv

Od danas naziv "Novi Zejtinlik" umjesto "Mali Zejtinlik"

Bjelica je dodao da je u planu da se na Novom Zejtinliku rade dodatni sadržaji, još nekoliko objekata, prilaz, te da u Ulici Sima Drljače, koja vodi ka ovom groblju, treba uraditi trotoare i drvored.

Prema njegovim riječima, na groblju je urađena rasvjeta i crkva posvećena Svetoj Petki zahvaljujući ljudima sa ovog područja koji žive u Srbiji i inostranstvu, kao i privredniku Zoranu Njagovanoviću koji je zajedno sa lokalnom upravom, obezbijedio sredstva za ikonopis ovog hrama.

Na srpskom vojničkom groblju je urađena spomen-kapela sa mrtvačnicom i svim neophodnim elementima, u čemu je pomogao i grad Istočno Sarajevo, koji izdvaja i sredstva za plaćanje ljudi redovno održavaju ovaj spomen-kompleks.

Novi Zejtinlik posjetili su predstavnici Republike Srpske, Vlade Srbije, grada Beograda, brojnih organizacija i udruženja, delegacije više univerziteta.

Пратите нас и путем Вибера