Gradska Skupština

Istočno Sarajevo: Usvojena odluka o taksi za isticanje reklame, do 1,5 miliona KM prihoda

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2023. 14:25

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas odluku o taksi za isticanje reklame na području ovog grada, čime bi trebalo da se vrati oko 15 odsto prihoda u budžet grada koji su po ovom osnovu postojali do 2021. godine, rekao je gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

Ćosić je rekao novinarima da su ovom odlukom stvoreni uslovi za prihod od milion do milion i po KM u ovoj godini, što pokazuje koliko je to značajno za budžet grada.

On je naveo da na području grada ima oko 1.500 privrednih subjekata, a da će taksu plaćati oko 500.

Prema njegovim riječima, od plaćanja takse izuzeti su mikro-biznisi, članovi porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, udruženja od javnog interesa, javne institucije, dok ljudi koji su tek registrovali preduzetničku djelatnost taksu neće plaćati narednih 12 mjeseci, ali će biti dodatni namet za banke, mikrokreditne organizacije, osiguravajuća društva, benzinske pumpe, priređivače igara na sreću, proizvođače neprehrambenih proizvoda.

On je naveo da ova odluka ima zakonsko uporište i da će sredstva od taksi biti trošena za nevladini sektor, sportski sektor, rad Vatrogasne jedinice i svih onih potreba koje se finansiraju iz budžeta grada.

On je naveo da će u februaru biti formirana baza obveznika, izrađen softver i rješenja i taksa se neće naplaćivati za januar, već za ostalih 11 mjeseci i biće moguće je uplatiti u dvije rate.

Ćosić je podsjetio da je skladu sa Zakonom o komunalnim taksama, grad Istočno Sarajevo do 2021. godine imao odluku o taksama i prikupljena sredstva po osnovu nje su se raspoređivala u omjeru 85 odsto Gradskoj upravi, a 15 odsto opštinama u sastavu grada, ali to je ukinuto.

Ćosić je rekao da će visina takse zavisiti od djelatnosti, a od iduće godine 20 odsto ići opštinama.

"Ovim prihodom i opštine dobijaju više nego što su do sada dobijale", rekao je Ćosić.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac rekao je da je Klub odbornika SDS-a bio protiv ove odluke, jer smatraju da treba vratiti komunalnu taksu, koja je ukinuta 2021. godine.

On je naglasio da su bili protiv ove odluke, jer u opštini Istočna Ilidža već postoji odluka o javnom oglašavanju i piše šta se naplaćuje, a sada će se doći u situaciju da neko pravno lice mora plaćati dvije takse.

"Biće dosta nejasnoća i tužbi", kaže Šehovac i dodaje daje Klub odbornika SDS-a tražio da se u Narodnu skupštinu Republike Srpske ponovo vrati tačka dnevnog reda o komunalnoj taksi.