Načelnik opštine Pale

Јugović: Radimo da bude još bolje

  • Извор: СРНА
  • 27.08.2023. 11:26

Načelnik opštine Pale Boško Јugović izjavio je u intervjuu Srni da su, u periodu između dvije krsne slave Velike Gospojine, uspješno realizovani brojni projekti, te počele nove investicije koje će dodatno uljepšati Pale, jer to zaslužuju kao najveća opština grada Istočno Sarajevo i prijestonica Republike Srpske.

Јugović je naglasio da će prošla godina ostati upamćena kao period u kojem je gotovo trećina budžeta, ostvarenog u rekordnom iznosu od 22 miliona KM, bila usmjerena u investicije, te su i ovogodišnji razvojni planovi kreirani ambiciozno i uprkos malom zakašnjenju građevinske sezone, usljed nepovoljnih vremenskih prilika, polako se i ostvaruju.

On je naveo da, uprkos što se očekivala složenija i teža godina u finansijskom smislu, planirani projekti u infrastrukturi nisu zaustavljeni, već naprotiv - razvoj lokalne zajednice nastavljen je sa Vladom Republike Srpske, gradom Istočno Sarajevo, republičkim i javnim preduzećima, te ustanovama na području Pala.

Јugović je istakao da se razvoj Pala nastavlja kako na polju infrastrukture tako i na unapređenju ambijenta za ozbiljne i vidljive iskorake u oblastima sporta, kulture i svim sadržajima koje Pale izdvajaju kao pristojno uređenu i perspektivnu sredinu.

Na Palama su, naveo je Јugović, lani samo za rekonstrukciju i izgradnju putne infrastrukture iz budžeta izdvojena oko tri miliona KM, sa tendencijom da tako bude i na kraju ove godine, kada se budu svodili računi.

- Imamo desetine kilometara rekonstruisanih i izgrađenih ulica, savremene rasvjete, nove vododvodne sisteme, kolektore gdje ih nije bilo, jer se i na te najave ne tako davno gledalo sa podozrenjem, pa su ostvarene. Unaprijeđena je podsticajna i pronatalitetna politika, uvedena mjera nabavke udžbenika za sve osnovce, a tu su i izdvajanja za sport i sportsku infrastrukturu - naglasio je Јugović.

Јugović je istakao da je rad opšinskih preduzeća i ustanova podignut na viši nivo, a najveća snaga i zalog za još bolju budućnost su vrijedni ljudi, stručnost i njihova volja i opredjeljenje da Pale i dalje rastu i idu putem razvoja.

OPŠTINA MISLI NA 10 MЈESNIH ZAЈEDNICA

Načelnik opštine Pale ocijenio je da slavski dani mogu biti obilježeni uz veliko zadovoljstvo jer ova lokalna zajednica raste, zadržava stanovništvo i predstavlja lokalnu samoupravu koja nastoji da izađe u susret građanima u svih 10 mjesnih zajednica.

On je istakao da svako ko je objektivan lako može da primijeti da nema ćoška gdje se nešto ne radi i ne gradi ili će uskoro biti građeno, imajući u vidu transparentno objavljen budžet i planove.

- Tu su investicije Vlade Republike Srpske - stalna ulaganja u razvoj Olimpijskog centra "Јahorina", izgradnja nove i savremene zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta sa zatvorenim bazenom - naveo je Јugović.

Јugović je rekao da su tu i revitalizacija magistralnih i regionalnih puteva, kao i opštinska investicija u otkup zemljišta za izgradnju pomoćnog terena sa vještačkom travom uz centralni stadion, što je plod saradnje sa Fudbalskim savezom Republike Srpske.

- Imamo i više zajedničkih projekata sa gradom Istočno Sarajevo, sa kojim je saradnja na najvišem i najefikasnijem nivou - poručio je Јugović.

On je istakao da ne treba zaboraviti ni privrednike i privatni sektor koji ulaže velika sredstva na području Pala jer prepoznaju da postoji povoljan ambijent, a među planovima rukovodstva opštine prednjači povezivanje Pala i Јahorine savremenom gondolom.

- To je nešto što otvara perspektivu za dodatni razvoj privrede, turizma, uslužnih djelatnosti - naglasio je Јugović.

Јugović je rekao da su sve to više nego ozbiljne višemilionske priče i kao načelnik opštine može biti prezadovoljan što pripada generaciji političara koji na ovom prostoru ostavljaju i ostaviće još vidljiviji trag.

POSEBNA PAŽNjA KULTURI SЈEĆANjA

Paljanski načelnik istakao je da je važan segment u ovoj opštini posvećen obnovi i izgradnji spomen-obilježja poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ovdašnjem srpskom stanovništvu i borcima stradalim u prijašnjim ratovima, što je urađeno u bliskoj saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom, koja ima značajniju finansijsku podršku iz budžeta.

- Pružamo podršku i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kulturi pamćenja uopšte. Opština Pale dala je i punu podršku novoosnovanom Institutu istorijskih nauka, kao organizacionoj jedinici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, za koji se vjeruje da će dati ogroman doprinos upravo u toj oblasti - rekao je Јugović.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske sanacijom objekta Mali dom pokazala jasno opredjeljenje da se vodi briga o svemu što je srpsko istorijsko nasljeđe, pamćenje i svojevrsno priznanje ljudima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske i njenom vođenju u ratnim vremenima.

PALE - PERSPEKTIVA

Јugović je naveo da opština Pale pomaže fakultetima na svom području, kao što to rade i sa školama, javnim i privatnim vrtićima.

- Među rijetkim smo opštinama u Republici Srpskoj koje u ozbiljnom obimu subvencionišu boravak djece i ne dozvoljavamo da se poskupljenja namirnica na tržištu odraze na cijenu boravka i opterete kućne budžete roditelja - izjavio je Јugović.

On smatra da je ponajbolja ilustracija koja ukazuje na napredak i razvoj Pala to što se ne smanjuje broj đaka, da se u vrtićima traži mjesto više i da je neophodno graditi još jednu javnu ustanovu ovog tipa.

- Ove godine poboljšana je i brojnost upisanih brucoša - napomenuo je Јugović.

Na području Pala organizovan je Sajam sporta, koji je okupio više od 2.000 jednoobrazno obučenih mladih sportista, koji opštinu promovišu na svim smotrama - od olimpijada, svjetskih i evropskih, regionalnih i domaćih takmičenja, a Pale su i mjesto u kojem svoje pripreme godinama obavljaju šampionske selekcije Srbije u ženskoj i muškoj odbojci.

- Atraktivna smo destinacija koju iz godine u godinu posjećuje sve više ljudi. To je dovoljan pokazatelj zašto Pale i zvanično jesu to što jesu - izrazito razvijena i perspektivna sredina - ocijenio je Јugović.

NAREDNA GODINA U ZNAKU INVESTICIЈA

Јugović je najavio da će sa planskog institucionalnog pristupa sa lokalnog, gradskog i republičkog nivoa već dogodine moći da se svjedoči izgradnji nove zgrade opštine Pale, Gradske kuće, novih zdanja Narodne biblioteke i Kinoteke Republike Srpske, nastavku izgradnje Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, nove Gradske toplane, te početku projekta gasifikacije.

On je istakao da sve ovo govori sa punom odgovornošću, ostavljajući građanima Pala i široj javnosti mogućnost da ga "drže za riječ".

- Opština Pale je i u prethodnom periodu pokazala da, čak i ako zbog različitih okolnosti bude zakašnjenja, ima snage i mogućnosti da ostvaruje svoje planove i ispunjava obećanja - podsjetio je Јugović.

Јugović je svim građanima opštine Pale čestitao predstojeću krsnu slavu lokalne zajednice i Crkve Uspenja Presvete Bogorodice - Veliku Gospojinu u želji da je zajedno dočekaju u sabornosti, ljubavi, radosti i jedinstvu.

- Da je proslavimo okupljeni u što većem broju - poželio je Јugović.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.