Siva zona najveći problem

Koliko se novca slije u gradske kase od boravišne takse?

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2023. 19:15

Godišnje se u gradsku kasu, najvećeg grada Srpske od boravišne takse u prosjeku slije od 250 do 300 hijada maraka. Međutim, taj iznos nije srazmjeran broju gostiju koji posjeti Banjaluku, naročito za novogodišnje praznike, kada je smještaj gotovo pa nemoguće naći.

Problem je, siva zona u kojoj vlasnici goste ne prijavljuju. Boravišna taksa trenutno je dvije i po marke. S obzirom na inflaciju, gradonačelnik poručuje da bi mogla biti i tri marke. 

"Postoji tu siva zona ona je potrebno da se rješava kroz tržišnu inspekciju na nivou Republike i naše inspekcije koje su u domenu bile bi maksimalno dostupne. Po nekim podacima kada gledate hotela, motela, hostela na teritoriji grada Banjaluka dođe da je popunjenost 18 odsto", kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Probleme imaju i na jugu Srpske. Borbe sa takozvanom sivom zonom u Trebinju ne manjka. Veliki dio sredstava kažu u Turističkoj organizaciji se ne prijavljuje. 

"Evo turistička organizacija grada Trebinje inkasirala je 318 i po hiljada maraka i još toliko najmanje ostalo izvan boravišne takse. Proporcionalno uvećanju broja noćenja dolazi i do uvećanja boravišne takse, ali to nisu baš cifre kakvi su procenti uvećanja dakle postoji veliki dio sredstava koji se ne prijavi", kaže Žarko Vico iz Turističke organizacije grada Trebinje.

Blizu 350 hiljada maraka od boravišne takse za prošlu godinu, ostvarilo je Istočno Sarajevo. Rekordni prihodi su ostvareni zahvaljujući kategorizcaji smještaja. U Savezu opština i gradova predlažu sistemsko uvezivanje. 

"Ja se nadam da će izmjene i dopune zakona o boravišnoj taksi i ugostiteljstvu dovesti do toga da apsolutno siva zona bude onemogućena odnosno da se gost evidentira na dnevnoj bazi i da se ta evidencija gosta automatski evidentira i u turištičkoj i u inspekciji i u poreskoj upravi i onda je samim tim problem riješen", kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova.

Kontrolu o uplati i naplati boravišne takse prema zakonima u Republici Srpskoj vrši Poreska uprava Republike Srpske dok je evidencija o prijavi i odjavi gostiju u nadležnosti Republičke uprave za inspekcijske poslove. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.