Bijeljina

Lazarice najavile proljeće i rodnu godinu

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2023. 19:24

Obrednom igrom djevojaka, Lazarica, najavljivalo se proljeće i plodna, rodna godina. I ove godine, članice SKUD-a „Semberija“ igrale su u centru Bijeljine.

"Meni je privi put da ja nastupam kao Lazarica. Lazarice donose igru, veselje. Lazarice se vjeruje da donose i radost i sreću. Vjeruje se kad domaćin daruje Lazarice da ga očekuje rodna, plodna i berićetna godina. Ovo bi trebalo da naslijede mlađe generacije, jer ovo je nešto što bi trebalo da svako dijete zna, ove naše običaje", kaže Vanja Jefić, SKUD "Semberija".

Nekada su Lazarice kretale u ranu zoru, išle od kuće do kuće, pred svakom igrale i  pjevale, prizivajući tako želje za sreću, plodnost i napredak domaćina i njegovih ukućana. 

U Bijeljini su pokazali koliko sreće i radosti donosi praznik. 

"To je jedan praznik kojim se u neku ruku dočekuje Vaskrs, jer Lazarevo vaskrsenje je i najavilo Hristovo vaskrsenje. Srećni smo što je ovoliko djece sa nama danas tu", dodaje Radoslav Ostojić, iz Gradske uprave Bijeljina.

"To je stara tradicija, ne samo srpska, tu tradiciju su baštinili i Mađari, doduše, oni je nisu zadržali, Slovaci neki drugi narodi, ali obilazak Lazarica po kućama se najviše održao u srpskim krajevima", rekla je Branka Savčić, direktor SKUD-a "Semberija".

Lazareva subota je praznik koji se proslavlja u slavu Isusa Hrista i momenta kada je vaskrsao Lazara iz groba.

Običaj je i da se nose grančice vrbe i time simbolično predstavlja Isusov ulazak u Jerusalim.

Тагови: