Za sada sigurno

Lijevče polje bez zaraženih svinja afričkom kugom

  • Извор: АТВ
  • 29.06.2023. 19:15

Lijevče polje za sada je sigurno. Zaraženih svinja, afričkom kugom, nema. Međutim, oprez, postoji. Preventivno se djeluje. U Laktašima je zasjedao lokalni krizni štab. Donesen je niz zaključaka.

Zbog nelegalnog transporta, pojačaće se kažu kontrole kretanja kamiona sa životinjama i stočnom hranom. Međutim, nije to jedini vid širenja zaraze. 

“Ne mora značiti uopšte da je došlo do pojave afričke kuge uvozom stoke, možda je došlo do pojave, putem, ajd da kažem, divljih životinja , putem nekog od unosa lica, koji su ulazili na farmu ili nekih sitnih životinja, tako da, tu trebamo dodatno svi obratiti pažnju. I mi ćemo uraditi sve što bude neophodno da spriječimo, da do pojave ne dođe”, rekao je Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša.

Maha je uzela već u Semberiji. Najveće žarište je u Bijeljini. 23 slučaja. U Šamcu jedan i četiri u Brčkom. Zaraza se širi. Razloga za brigu ima, ali nema mjesta panici, uvjeravaju nadležni.

“Ako uzmemo Brčko kao centar uzvodno, nizvodno, lijevo i desno rijekom Savom i u Hrvatskoj, preko puta Brčko distrikta, na prvom žarištu u Brčkom koje je pronađeno, samo 2 km udaljeno je žarište koje je pronađeno u Hrvatskoj . Tako da vidimo da se infekcija kreće lijevo i desno Savom na tom području Posavine.Vidjeli smo da su barijere u Dragaljevcu, zaraženom području, stoje onako dvije neke spužve, onako kao da su bačene, nema obilježja, nema ljudi koji to sve prate”, rekao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Zbog čega svinjogojci trebaju smanjiti kretanje i kontakt sa životinjama. Važno je zaustaviti širenje zaraze, kažu nadležni. Stočni fond je već ugrožen. Ekonomske posljedice su neminovne. Štete će biti. Ali je prioritet da je bude što manje.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.