Nije bilo tradicionalnog plivanja

Marijana Krkalović simbolično prva došla do časnog krsta u Trebišnjici

  • Извор: СРНА
  • 19.01.2023. 12:35

Marijana Krkalović iz Zvornika prva je simbolično došla do Časnog krsta u Trebišnjici, a ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova nije bilo tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst, već se veliki broj građana skvasio u vodi i zaplivao nekoliko metara.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutros na Bogojavljenje Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, nakon čega je ulicama Trebinja prošla litija, a vladika Dimitrije osveštao je vodu u rijeci.

Vladika je u besjedi rekao da se krštenjem dobija potpuni oproštaj grijehova, zbog toga što je grijehe Isus Hristos uništio i uzeo na sebe.

"Gospod pošto je uzeo na sebe naše grijehe na Jordanu, na krstu ih je iznio do kraja. I mi, kad se krstimo dobijamo potpuni oproštaj grijehova, izlazimo pred Boga potpuno čisti, savršeni", rekao je vladika Dimitrije.

Krkalovićeva je rekla novinarima da za Časni krst pliva već 15 godina, da je srećna i počastvovana što je imala priliku da i simbolično ove godine dođe do Časnog krsta.

"Prelijep je osjećaj, ovo svako treba da doživi", rekla je Krkalovićeva.

Među građanima koji su se danas simbolično skvasili u vodi u bio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je novinarima rekao da je ove godine tradicionalno plivanje za Časni krst izostalo zbog visokog nivoa rijeke, već se simboličnim ulaskom u vodu obilježilo Bogojavljenje.

"Vladika Dimitrije je blagoslovio da oni koji su planirali da plivaju za Časni krst, ne preplivavaju rijeku, već da priđu rijeci, skvasi se u rijeci Trebišnjici, cjeliva Jevađelje i uzme blagoslov", rekao je Ćurić.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм