Foča

Nacionalna katastrofa - Sutjeska

  • Извор: АТВ
  • 03.06.2023. 19:08

Od nacionalnog parka do nacionalne katastrofe, tako bi se moglo opisati trenutno stanje u NP "Sutjeska".

Naš izvor iz Parka kaže da mnogi upiru prstom u bivšeg vršioca dužnosti direktora, Miloša Noga.

Tvrde da je produžavao ugovore pojedinim sezoncima kad za njih nije bilo posla i da je samo čekao da Vlada prebaci novac.

Na sve to, kažu naši izvori koji odlično poznaju situaciju, apsurdno je da direktor poziva na generalni štrajk.

Vlada je Noga smjenila. On za ATV kaže da je uradio šta je mogao. Tvrdi da je smanjio broj zaposlenih i da, mimo sezone, Park ne može da zaradi ni za plate. 

"Dugo godina se ti neki problemi talože u parku, tako da je to sad, produkt toga svega. Jeste li vi išta pokušali rješiti? Nije to preko noći, evo ja sam osam mjeseci tu, borio sam se kako sam znao i umio, za taj park i narod. Dao sam svu podršku svoju radnicima i parku, ali džaba, vjerujte dok država ne rješi nešto ne može se rješiti park", kaže Nogo. 

Ne krive samo njega. Promašaja itekako imaju i njegtovi prethodnici. Naš izvor navodi da je bilo svega - fiktivnih faktura, prenaduvanih iznosa, smanjivanja plata mimo zakona.

Park je znao u i višemilionski minus. Ima i onih koji krive i resornog ministra u smislu da je previše pasivan u ovoj priči i da ne čini ništa kako bi se situacija popravila.

Mnogi se pitaju zašto je imao samo jedan sastanak sa bivšim direktorom Nogom i kako je moguće da je, u moru problema, ostalo samo na tome?

Bojan Vipotnik za ATV tvrdi da radi koliko može. 

"Poslali smo tamo inspekciju. Inspekcija je utvrdila mnoge nepravilnosti u radu. Poslala je na postupanje nadležnom tužilaštvu u Trebinju. Od Narodne skupštine, odbora za reviziju, smo tražili i poslali smo urgenciju iz Ministarstva, da pošalje, pošto je Odbor za reviziju NSRS, nadležan da pošalje republičku reviziju da se izvrši reviziju poslovanja u posljednjih 15 do 20 godina, da se nađu odgovorni koji su doveli Nacionalni park u ovakvu sitauciju kakva sada jeste", kaže Vipotnik.

Svaki mjesec na račun Sutjeske liježe 110.000 maraka od Vlade ali to nije dovoljno ni za plate. Radnici su, kaže naš izvor, često znali da kažu da nema boljeg radnog mjesta od onog u Parku jer pola godine nema posla za sve a pola godine odmaraju. Priliku da riješi probleme dobio je novi vršilac dužnosti direktora. To je Veljko Blagojević koga je imenovala Vlada i od utorka će na funkciju.

Do tada ne bi da komentariše situaciju u Parku.

Tamo je trava do koljena, smeća ima na sve strane, nedomaćinsko poslovanje bacilo je ovaj biser na koljena. Bliži se obilježavanje 80. godišnjice bitke na Sutjesci koju očekuje još jedan bitka za spas. 

Тагови:
  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок