Sastanak

Nadležne službe u Višegradu u pripravnosti u slučaju poplava

  • Извор: СРНА
  • 17.01.2023. 14:23

Opština Višegrad pristupila je svim aktivnostima u vezi sa odbranom od mogućih poplava, a nadležne službe u oblasti zaštite i spašavanja na području ove lokalne zajednice su u pripravnosti, zaključeno je na sastanku načelnika Mladena Đurevića i predstavnika Civilne zaštite Republike Srpske.

Pomoćnik direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske Dragan Kos rekao je novinarima da je sastanak održan s ciljem sagledavanja stanja i priprema za zaštitu od najavljenih poplava, na osnovu jučerašnjeg naloga premijera Srpske Radovana Viškovića i odluke direktora Republičke uprave.

"Upoznati smo sa potrebama opštine Višegrad, kao i da je održan sastanak lokalnog Štaba za vanredne situacije. Na osnovu tih zaključaka uskladićemo naše operativno djelovanje", naveo je Kos.

On je dodao da se, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviše padavina očekuje večeras, sutra i u četvrtak, 19. januara, kada bi padavine trebalo da pređu u snijeg.

Đurević rekao je da su u Višegradu na vrijeme počeli pripremne aktivnosti u skladu sa preporukama Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On je zahvalio predstavnicima Civilne zaštite Republike Srpske što prema Višegradu imaju posebnu pažnju, ne samo ovih dana kada se očekuje veća količina padavina, nego i prethodnih godina.

"S obzirom na to da smo mi grad na dvije rijeke, u kontaktu smo sa svim relevantnim faktorima i vjerujem da ćemo biti maksimalno spremni u slučaju dolaska velikih voda", rekao je Đurević.

Prema njegovim riječima, sve nadležne službe su u pripravnosti, a predstavnici lokalne Civilne zaštite su tokom obilaska toka rijeke Rzav konstatovali da je stanje stabilno.

Izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje u preduzeću "Hidroelektrane na Drini" Darko Andrić rekao je da hidroelekrana spremno dočekuje najavljeni veći dotok vode.

"Prije mjesec dana imali smo sličnu količinu vode, planirano je oko 1.900 metara kubnih, koliko se sada očekuje. Spremno dočekujemo tu najavljenu veću količinu vode", naveo je Andrić.

On je naglasio da se ne očekuju veći problemi ukoliko ostane planirani dotok vode, te napomenuo da su preuzete sve neophodne radnje u slučaju većeg dotoka.

U Republici Srpskoj i regionu ove sedmice se očekuju obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mjere radi sprečavanja mogućih poplava.

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм