Обрад Радић

Најмлађи борац из Нишевића добио улицу

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2024. 19:40

Обрад Радић из села Нишевићи код Омарске у 18-ој години дао је живот за Републику Српску. Погинуо је на Игману 1995. године, а скоро 30 година након тога у његовом крају улица је названа по њему.

Божана Радић, мајка погинулог борца, каже да су туга и бол за сином из дана у дан све јачи. 

"Толико година треба живјети са тугом и болом. Ово вјечито остаје", каже мајка Божана.

Обрад је био припадник 65. заштитног моторизованог пука главног штаба Војске Републике Српске. 

''Могу вам рећи да је био доста добар војник на обуци и доста храбар додуше, како је храбро погинуо. Сва та његова генерација, они су били јако озбиљно и тако су и схватили свој задатак. Он је једини најмлађи наш млади војник који је несрећно страдао'', истакао је Раденко Антић, командир Обрада Радића.

Иницијативу за назив улице покренули су мјештани, пријатељи и Обрадови саборци. Све у сарадњи са Градском управом Приједор. 

''Тако да би ова дјеца овдје знала да смо ту имали једног борца који није имао ни 19 година а дао је свој живот за Републику Српску'', рекао је Славко Плављанин, рођак Обрада Радића.

''Сматрамо да требамо што више и повећавати и стављати акценат на људе који су заслужни зашто данас имамо Републику Српску и слободу'', изјавио је Слободан Јавор, градоначелник Приједора

Обрад Радић био је најмлађи херој овог краја. У знак сјећања на њега и бројне борце који су бранили своју Земљу као и на ратни пут 65. заштитног моторизованог пука главног штаба Војске Републике Српске  у Бањалуци 3. маја биће одржана промоција документарног филма.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)