Javilo se blizu 200 Nevesinjaca

Nevesinjski Dom zdravlja krcat - sumnja na trovanje

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2023. 19:15

Ambulantne nevesinjskog Doma zdravlja proteklog vikenda su bile krcate. Stomačne tegobe, povraćanje, temperaturu i malaksalost osjetilo je blizu 200 Nevesinjaca, prednjačili su maturanti.

Na svu sreću bolest je kratko trajala a već danas se broj pacijenata značajno smanjio.

"Nije isključeno ni da se radi ni o hidričnoj nekakvoj epidemiji, a ja lično mislim da se radi o nekakvoj virusnoj. Treća stvar šta može biti, niko ne obraća pažnju šta mi to jedemo koje voće rano, je l' to puno hemije je l' se to pere šta je to. Bilo kako bilo ova epidemijica je u opadanju", kaže Žarko Tamindžija, direktor Doma zdravlja Nevesinje.

Nevesinjska situacija zabrinula je i epidemiloge. Doktorka Jelena Durić za ATV kaže da je odmah obavijestila zdravstvenu inspekciju i preporučila prokuvavanje vode. Sumnje većine su bile da je trovanje izazvano neispravnom vodom.

"Takvo povećanje broja oboljelih u kratkom vremenskom periodu i njihova demografska raznolikost te činjenica da ordinirajući ljekar nije pronašao bilo kave druge zajedničke karakteristike zapravo nas upućuju da postoji mogućnost da se radi o hidričnoj epidemiji odnosno epidemiji izazvanoj higijenski neispravnom vodom", kaže Jelena Durić, epidemiolog.

Iz vodovoda šalju svoje analize na slovenskom jeziku. Iako su neki parametri van granica oni tvrde voda je ispravna.

"Sve naše analize koje smo radili u našoj laboratoriji, koja nije akreditovana, ukazuju na to da je voda ispravna, a po preporuci epidemiologa, predloženo je da se voda prokuhava do zvaničnih rezultata Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske RC Trebinje, uzoraka uzetih sa više mjesta na vodovodnoj mreži. Zvanični rezultati će biti gotovi do petka, kada će javnost biti upoznata sa rezultatima", poručili su iz nevesinjskog Vodovoda.

Dok Nevesinjci čekaju da vide kakvu vodu piju iz gatačkog vodovoda stiže vijest da im voda nije ispravna. Takve informacije vrlo često stignu i iz Bileće, ali i Trebinja pogotovo nakon obilnih padavina. Zato doktori savjetuju da se pije pokuvana voda te da se istom takvom pere voće i povrće koje se koristi u ishrani.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.