Тумаре

Нови напад на српску повратницу у ФБиХ: "Кап која је прелила чашу“

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2024. 14:02

Физички напад на Радмилу Симић, српску повратницу у федералну лукавачку мјесну заједницу Тумаре, изазвао је страх код малобројних Срба тог подручја, који су незадовољни што локалне власти и полиција игноришу захтјев да се одржи заједнички састанак о нарушеној безбједносној ситуацији, изјавио је Срни предсједник те мјесне заједнице Љубиша Мијатовић.

Мијатовић је рекао да је Симићева нападнута усред дана на кућном прагу о чему је 26. јануара обавијештена и полиција која је извршила увиђај, али није пронашла починиоца.

Он је навео да је ријеч о другом по реду нападу на Симићеву, коју је у августу прошле године непознато лице физички напало и нагу везало крај породичне куће.

Мијатовић је истакао да му није познат мотив ових континуираних напада и да искључује онај економски с обзиром на то да је ријеч о брачном пару који је у стању социјално-економске потребе.

Убијен мушкарац који је пријетио самостријелом

Убијен мушкарац који је пријетио самостријелом

"Они су сами ту остали. Двије куће до њих су празне јер су се људи одселили", рекао је Мијатовић, који је додао да су се Симићи жалили на лов и константно присуство ловаца око њихове куће.

Мијатовић је напоменуо да су у околностима прошлогодишњег нестанка старице Јованке Ђурић из Тумара, која ни до данас није пронађена, представници осам српских повратничких мјесних заједница - Кртова један и два, Сижје, Ступари, Пањик, Тумаре, Милино Село и Бријесница Доња, 26. септембра прошле године поднијели захтјев граду Лукавац и полицији да се повећа безбједност и побољша локална инфраструктура, на који до данас није одговорено.

"Тражимо да се повећа степен безбједности, постави систем видео-надзора, унаприједи локална инфраструктура и постави расвјета, али ништа", навео је Мијатовић.

Мијатовић је истакао да се због нарушене безбједносне ситуације усмено обраћао и Канцеларији ОЕБС-а у Тузли, али да није добио повратан одговор о томе да ли су нешто предузели.

Израелски командоси прерушени упали у палестинску болницу - ВИДЕО

Израелски командоси прерушени упали у палестинску болницу - ВИДЕО

Он је навео да су малобројни преостали српски повратници истрајни да не напуштају своја имања, али да у томе требају и подршку, која је до сада изостала.

Из Управе полиције Тузланског кантона Срни је речено да су 26. јануара евидентирали пријаву догађаја у насељу Тумаре, да предузимају мјере и радње на провјерама и утврђивању околности, те да је о томе обавијештен дежурни кантонални тужилац у Тузли.

"Везано за овај, као и случај из августа 2023. године, полицијски службеници спроводе интензивне активности с циљем расвјетљавања оба предметна догађаја у сарадњи са надлежним Кантоналним тужилаштвом у Тузли", наводе из полиције.

Броћета: Напад на Симићеву - посљедњи аларм за надлежне у ФБиХ

Нови напад на српску повратницу у селу Тумаре Радмилу Симић је можда и посљедњи аларм за надлежне у Федерацији БиХ да коначно реагују или да једноставно кажу српским повратницима да оду јер им не могу и неће гарантовати безбједност, изјавио је Срни делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета.

"Тражићемо састанак са надлежнима како са нивоа Федерације тако и са нивоа БиХ. Овако више не иде јер не знамо ко је сутра сљедећи", истакао је Броћета.

Броћета је рекао да су се напади на Србе и српску имовину у ФБиХ почели дешавати готово на дневном нивоу и да малобројни српски народ са зебњом и страхом ишчекује сваку ноћ.

Он је додао да је напад на српску повратницу у селу Тумаре у општини Лукавац кап која је прелила чашу.

"Ово је стварно кап која је прелила чашу, сваки нови напад доводи до тога да се и ово мало Срба у Федерацији мало по мало враћа у Републику Српску или у Србију, јер једноставно не могу да живе ишчекујући сваку ноћ са зебњом и страхом", рекао је Броћета.

Подигнута оптужница против Војина Павловића зато што је честитао рођендан генералу Младићу

Подигнута оптужница против Војина Павловића зато што је честитао рођендан генералу Младићу

Према његовим ријечима, међународна заједница једино што ради јесте дисциплиновање Срба по њиховим правилима игре, ни најмање их не занимају сигурност и права српског народа у ФБиХ.

Представници Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице, које припада федералном граду Лукавац, недавно је осудило провокације појединих ловаца упућене расељеним Србима овог краја који су традиционално на Мали Божић, у недјељу, 14. јануара, дошли да посјете локално гробље у Матићима и окупе се на локалитету некадашње школе.

У Тумарама је 30. јула прошле године нестала Јованка Ђурић (89) која до данас није пронађена.

Прије три године нестао је Србин повратник у насеље Комари, мјесна заједница Милино Село, а 2022. године Васкрсије Тубић из Доње Бријеснице код Лукавца.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић раније је рекао Срни да је у протеклих шест година нестало пет Срба на подручју Лукавца, Завидовића и Маглаја.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм