Прњавор

Обиљежене 82 године од мученичког страдања 22 српска младића

  • Извор: СРНА
  • 04.12.2023. 18:22

У Прњавору је данас служен парастос и положени су вијенци код Спомен-обиљежја на православном гробљу Радловац поводом 82 године од убиства 22 Србина који су жртве усташког терора.

Предсједник градског СУБНОР-а Прњавор Раде Радоњић рекао је да се сваке године на данашњи дан обиљежава сјећање на невине жртве, 22 младића које су усташе на ову локацију довеле из околних села Млинци, Парамије, Чорле, Доњи Гаљиповци и Срповци и заклале.

Радоњић је изјавио Срни да су ти недужни људи страдали само зато што су били Срби, истичући да је од великог значаја очување сјећања на српске жртве из НОР-а, али и посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је навео да на подручју Прњавора има око 37 спомен-обиљежја подигнутих за жртве страдале од 1941. до 1945. године.

"Недалеко од спомен-обиљежја на Радловцу налази се и Зихова јама, масовна гробница у којој је према нашим сазнањима сахрањено стотињак жртава убијених на најбруталнији начин и бацаних у кречану", прецизирао је Радоњић.

Помену је присуствовао и предсједник Борачке организације Прњавор Перица Ђумић који је изјавио да спомен-обиљежје на Радловцу свједочи о прогањању и убијању Срба, цивила и невиних жртава.

"Дугујемо захвалност свима који су поставили овај споменик како никада не бисмо заборавили невино убијене Србе, њихову патњу и жртву коју су поднијели", рекао је Ђумић Срни.

Потпредсједник Скупштине града Прњавора Небојша Тодић истакао је да ће само народ који цијени своју прошлост имати и будућност.

"Били смо и остаћемо своји на своме, то је сигурно. Подржавамо организације и активности борачких категорија, чувамо успомене и сјећања на наше жртве", рекао је Тодић.

Споменик у Радловцу подигнут је 1973. године, а обновљен и освештан 2011. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.