Поводом 9. јануара

Откривен споменик доктору Миодрагу Лазићу у Источној Илиџи

  • Извор: СРНА
  • 09.01.2024. 17:19

У Источној Илиџи данас је, поводом Дана Републике - 9. јануара, откривен споменик доктору Миодрагу Лазићу, који је радећи као хирург у ратној болници "Жица" у Блажују оставио неизбрисив траг у цијелој Републици Српској.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је доктор Лазић својим дјелима задужио цијелу Републику Српску, а посебно Илиџанце.

„Доктор Лазић ће овдје, на шеталишту које носи његово име, бити на вјечној стражи својим Илиџанцима, а ми смо данас ту и клањамо се његовој жртви“, истакао је Божовић током свечаности којој је присуствовала и Лазићева породица, као и делегација из Ниша, града у којем је овај велики хуманиста живио.

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац нагласио је да се Република Српска чува културом сјећања и његовањем традиције.

„Ако не буде културе сјећања и традиције, неће бити ни Републике Српске. Ми смо данас ту да обиљежавамо и да се она не заборави. Када нас не буде, биће наша дјеца, када не буде наше дјеце, биће њихова дјеца“, рекао је Шеховац и поручио да ће Република Српска бити вјечна.

Наташа Станковић, предсједница Градске општине Пантелеј у Нишу са којом општина Источна Илиџа његује побратимске односе, рекла је да је споменик који је данас откривен, симбол храбрости и љубави коју је доктор Лазић пружио и народу источног дијела Српске. 

„Ово је спомен на нека времена, да се никада не заборави! Живјела Република Српска! Живјела Србија“, рекла је Станковићева и честитала Дан Републике.

Споменик доктору Миодрагу Лазићу налази се на шеталишту које носи назив по овом великом хуманисти.

Чувени српски хирург Миодраг Лазић, који је током ратова деведесетих спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској, преминуо је 14. априла 2020. године.

Он је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург учествовао је у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу "Коран" на Палама у Републици Српској.

Један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.