Seoski turizam

Ovo je opština sa najviše seoskih domaćinstava u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 11.02.2023. 19:23

Seoski turizam postao je sinonim za Šipovo. Baš u toj opštini registrovan je najveći broj seoskih domaćinstava u Srpskoj. Jedno od najstarijih među njima je soesko domaćinstvo porodice Radoja. Kažu, turiste u njihov kraj, u Pljevu, privlače netaknuta priroda i rijeka Pliva.

"Moji gosti u okviru mog seoskog domaćinstva su 90 odsto stranci. Moja prva grupa gosta je bila iz Švedske, to se kasnije proširilo na Engleze, Francuze, Čehe, Bugare, Italijana nešto manje, zastupljena je kompletna Evropa“, kaže vlasnik seoskog domaćinstva u Pljevi Predrag Radoja.

A sve njih, uz domaće turiste, dočekuje jedanaestočlana porodica Radoja. Svi žive pod istim krovom i svako ima svoja zaduženja. 

Uz slogu i dobru organizaciju, sve se stiže, tako priča i snajka koja je u Pljevu stigla iz Novog Sada i prihvatila se posla. 

"Pripomažemo se svi. Svi dosta radimo zajedno kada su svadbe, krštenja, proslave, svi smo u Sali, svi radimo. Svi smo tu“, kaže Dragana Radoja. 

Rijeka Pliva je okosnica razvoja turizma u Šipovu, kažu u lokalnoj turističkoj organizaciji. Ponosni su i na neke druge manje poznate destinacije koje takođe privlače turiste. 

"Izuzetno je bogata turistička i gastro ponuda. Pored rijeke Plive imamo nekoliko manjih rječica. Prije svega bih pomenula rijeku Janj na čijem toku na nekih tridesetak kilometara od Šipova se nalazi daleko poznato izletište Janjske otoke“, kaže v.d. direktora Turističke organizacije opštine Šipovo Vesna Muždeka.

Turisti u Šipovo dolaze i zbog flaj fišinga koji je ovdje izuzetno atraktivan. U turističkoj organizaciji kažu da je turizam baziran uglavnom na ljetnoj turističkoj sezoni. Plan je da turizam unaprijede i razviju i tokom zimskih mjeseci. Na tome uveliko rade.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм