Његова светост

Патријарх Порфирије стигао у Фочу

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2023. 13:43

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је данас у дводневну посјету Фочи.

Патријарх је посјету започео састанком са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем.

Како је најављено, патријарх Порфирије ће током посјете освештати завјетни Светосавски храм. Ријеч је о највећој црквеној грађевини у Републици Српској, БиХ и шире.

Свечани чин доксологије биће служен данас у 18 часова у Храму Светога Саве у Фочи, а патријарха ће дочекати Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом.

(Фото: ТВ Храм)

Патријарх Порфирије сутра ће у девет часова служити Свету архијерејску литургију и освештати Завјетни Светосавски храм.

Дочек патријарха српског Порфирија биће у 8.30 часова.

"Будимо учесници овог историјског догађаја - освештања Храма Светог Саве у Фочи - највеће црквене грађевине у Републици Српској, БиХ и шире“, навели су раније из Митрополије.

Темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012. године, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019. године, а претходне године поплочан је плато.

Чином великог освештања, радови у Светосавском храму се не завршавају. Остаје да се уради још један велики посао - осликавање сводова храма фрескама, преноси РТРС.

(Фото: ТВ Храм)

Пратите нас и путем Вибера