Требиње

Педијатријски дани окупили више од 100 учесника из Српске и региона

  • Извор: СРНА
  • 26.04.2024. 22:30

У Требињу су вечерас отворени 22. педијатријски дани који су окупили око 110 учесника из Републике Српске, Србије и Хрватске.

На овом стручном скупу у организацији Удружења педијатара Републике Српске биће обрађено 12 тема, међу којима су процес имунизације и ријетке болести.

Предсједник Удружења Јелица Предојевић изјавила је новинарима да су ријетке болести важна тематика која се у посљедње двије године помиње у Српској, јер је Фонд здравственог осигурања набавком нове иновативне терапије учинио знатан напор да ријеши проблем дјеце обољеле од ријетких болести којих у Српској има око 300.

Начелник Одјељења за педијатрију и неонаталогију требињске Болнице Љиљана Буха рекла је да је изазов бити педијатар, да је то тешка област и да се брига за дјецу никада не мијења.

Кардиолог Института за мајку и дијете из Београда Сергеј Пријић истакао је да је овај педијатријски скуп један од најзначајнијих, те да су ту да покушају да свјетске стандарде примијене у пракси.

"У кардиологији су данас комплексне методе, дијагностичке, терапијске, решавамо проблеме код деце са срчаним манама без операција, успевамо да завршавамо ствари тако да деца имају благ боравак у болници", рекао је Пријић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је велика част да се овакви скупови одржавају у овом граду, изразивши очекивање да ће се на предавањима чути све оно што стручњаци раде у свијету, региону, али и Требињу.

Педијатријски дани трајаће до недјеље, 28. априла.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.