Masovni zločin

Počeo parastos ubijenim Srbima na Zalazju

  • Извор: СРНА
  • 12.07.2023. 12:49

Na Zalazju kod Srebrenice počeo je parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena, pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Osim porodica ubijenih Srba i velikog broja građana, parastosu prisustvuje potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić, predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata sa republičkog, regionalnog i opštinskog nivoa, kao opština Srebrenica i Bratunac.

Parastosu su prethodile posjete srpskom groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama, gdje je položeno cvijeće i prislužene svijeće za pokoj duša ubijenih.

Odata počast stradalima na Petrovdan u Bratuncu, Biljači i Sasama

Odata počast stradalima na Petrovdan u Bratuncu, Biljači i Sasama

Nastavljajući plansko sistematsko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, brojne muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, na veliki pravoslavni praznik Petrovdan, 12. jula 1992. godine, upale su u više manjih srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve pred sobom.

Toga dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su pronađeni i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Identifikovani su tek poslije više od godinu dana i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih Srba još nisu pronađeni i njima se gubi svaki trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Za ove, kao i za mnoge druge masovne zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja, još niko nije odgovarao.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина