Nova borba

Poplave u Kostajnici i Novom Gradu

  • Извор: АТВ
  • 16.05.2023. 19:46

Vanredno stanje u Kostajnici. Vreće s pjeskom od jutros su ispred kuće Mire Popović. Voda se izlila u dvorište i poplavila prizemlje kuće. Strahuje da bi 2014. mogla da se ponovi. Vremenska prognoza kaže i nije za utjehu.

"Šta da vam kažem. Svaka dva tri mjeseca tu su. Prošli put je bila gore skroz sada se bojim da će opet. Ako ode gore onda je ušla u kuću. -Kako se branite. Zbaća sam komunalnu doniljeli su mi par vreća", kaže Mira Popović.

Besana noć je iza Dragojevića. Voda još nije prodrla u kuću, ali svaki sat je novi sat strijepnje. Radenko broji centimetre udlajenosti vode od kućnog praga. 

"Voda ide. Za deset cm u kuću da uđe. Da li će ući ne znam. Jedino je 14. bilo ove druge nije bilo. E sada šta će biti vidjećemo pred nama je", kaže Radenko Dragojević.  

Briga ništa manje nama ni načelnik. Uzda se u pomoć Civilne zaštite. 

"Mi smo preduzeli  aktivnosti na zaštiti objekata koji se pojedinčano brane, pripremljene su vreće. Očekujemo dolazak pumpi od civilne zaštite Republike Srpske. Ti objekti se brane pojedinčano. A za sve ostalo ćemo vidjeti, sve ovisi od Une", kaže Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice.

U nebo gledaju i u Novom Gradu. Una i Sana samo rastu, a kiša ne prestaje. Poplavljeno je više kuća a šteta će se tek zbrajati.  

- Sve je otišlo. Sve što vidite je otišlo. Svaki put nam ode. Mi tražimo pomoć da se toga riješimo, da riješimo taj problem. Jer ja ovdje ne mogu ništa držati. 

- Meni ne trebaju konzerve ni grijalice ovdje. Meni treba neko da dođe ovdje da ovo vidi da se pomogne ljudima, kažu mještani.

Dva dana kiše i već natopljena zemlja stvorili su prave probleme. I tako je skoro svake godine. Načelnik kaže da će se nakon svega morati naći rješenje kako poplave više ne bi pravile probleme.  

"Ono što sada trenutno radimo i što smo počeli jutros od šest sati ovdje u gradu to je zaštita od podzemnih voda OŠ Sveti Sava. Tu smo instalirali dvije pumpe koje pumpaju vodu", kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Još dvije pumpe postavljene su u naselja kojima voda prijeti. Najvažnije je, poručuju u Kosstajnici i Novom Gradu zaštiti živote ljudi.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина