Градишка

Радници предузећа "Нова Дипо" поново протестовали

  • Извор: АТВ
  • 17.02.2024. 19:15

Гашењем фирме ''Нова Дипо'' гаси се живот у Подградцима, поручили су данас радници који су остали без посла. Траже да се пронађе хитно рјешење како би производња поново почела. Такође, и да се измире дуговања. Некима, доприноси нису годинама уплаћени.

- Фирма је покрадена, немамо доприносе пет година, социјално, пензионо, значи немамо ништа. Дошли смо да радимо, капија је закључана немате посла, идите кућама, немамо нико рјешење - прича радник Жељко Вујић.

- Ми јесмо за то да ова фирма ради, међутим, нама је првобитно циљ да се ријеши наш статус. Ми смо истјерани из фирме, не дају нам ући, фирма је закључана - наводи Горан Гиговић.

Више од 100 људи остало је без посла 30. јануара када им је само речено да више не долазе на посао јер се производња обуставља.

Наводно је Скупштина ''Нова Дипо'' 31. јануара у потпуности обуставила рад тог друштва које је некада радило и за свјетски познату Икеу.

Радници су раније рекли да су проблеми почели прије двије, три, године. Адвокат је у име 215 садашњих и бивших радника поднио тужбу против предузећа. 

- Имајући у виду досадашњи темпо суда у сличним случајевима, није сигурно да ће ти спорови бити ускоро завршени. Зато су се радници данас овдје окупили да држава интервенише у погледу рјешавања њихових важнијих животних питања - рекла је Рафаела Љубојевић Ђурић, адвокат.

Подршка радницима стиже од градоначелника. Каже да се проблем мора ријешити јер сви губе затварањем фирме. 

- Градска управа разговарала је са струком, ресорним министарством и са предсједником Републике Српске, морамо да тражимо рјешење за ову компанију, ова компанија не смије да стане, она не смије да престане са радом, јер би то било погубно, не само за Градишку него и цијелу Републику Српску - истакао је Зоран Аџић.

- Ова фирма је наша мајка, ако се она угаси, угасило се комплет мјесто - изјавио је Звјездан Панић, предсједник Савјета МЗ Горњи Подградци.

Звали смо на неколико бројева телефона фирме ''Нова Дипо'' али се нико није јавио. Радници су поручили су да ће, уколико се не одговори на њихове захтјеве и молбе, четвртог марта организовати још масовније и радикалније протесте. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)