ATV

Начелник општине Језеро

Рунић: Од Мостара до Дрвара ћирилица прецртана

  • Извор: СРНА
  • 16.11.2023. 10:29

Путем од Мостара до Дрвара на свим путоказима прецртана је ћирилица, што јасно говори о томе како живе Срби у Федерацији БиХ, рекла је начелница општине Дрвар Душица Рунић након што је Градско вијеће Мостара одбило амандман Клуба Срба да се на таблама улица у том граду нађе и ћириличко писмо.

- Срби су само слово на папиру у ФБиХ, како нам је у Мостару тако је и у Дому народа ФБиХ. Србе већином представљају припадници националних странака других народа, а најмање је Срба изабраних гласовима свог народа. Одлуке не доносе у корист истог, већ у корист бошњачке и хрватске већине - оцијенила је Рунићева, а преноси Срна.

Она је подсјетила да српска дјеца у Дрвару изучавају националну групу предмета иако то право немају српски ђаци у Гламочу, који ни данас немају српског језика у школи.

- У Дрвару, унаточ огромном природним богатством, већина грађана живи испод ивице сиромаштва, држава не улаже у мјеста са српском већином, одлуке Уставног суда у корист Срба се годинама не спроводе и бројна су понижавања, омаловажавања и ускраћивања права која су нам загарантована - навела је Рунићева.

Градско вијеће Мостара у уторак, 14. новембра, усвојило је одлуку о адресном регистру овог града и означавању насељених мјеста, насеља, улица и тргова називима, те зграда бројевима само на латиници, те одбило амандман Клуба Срба да се на таблама улица нађе и ћирилица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: