Уживање

Санкалиште у Милићима измамило најмлађе на снијег

  • Извор: АТВ
  • 23.01.2024. 11:50

Ни почетак другог полугодишта и први школски дан нису спријечили дјецу у Милићима да дођу на новоотворено санкалиште и уживају у зимским чаролијама.

Са нестрпљењем, кажу, ишчекују да се заврши настава како би, са санкама у рукама, заједно са другарима, могли да се спуштају низ стазу дугу 100 метара. Неки од њих су друга смјена, па су пријеподневне сате прије школе искористили за физичку активност управо на овом мјесту. Док год имају прилику да уживају у чарима снијега, одлазак на санкалиште, кажу, неће пропустити. 

"Дошао сам са другом Виктором Пајићем да се мало санкамо зато што нема нигдје друго. - Kако ти се свиђа овдје?- Ово је супер мјесто за санкалиште. - Долазиш ли често? - Да, долазим често, сваки дан по два пута. - Ни зима ти, ни хладно вријеме не сметају? - Не, не смета. Само некад мало боле ноге од хладноће па одем кући мало да се угријем па се опет вратим“, рекао је дјечак Никола Симић из Милића.

"Одакле си дошао овдје у Милиће? Дошао сам из Будве, да посјетим овдје деду и бабу и овдје да се скијам. - Kако ти се свиђа овдје на санкалишту? - Ово санкалиште је таман нешто што нам је требало за нас дјецу, иначе немамо ми код куће да се санкамо тамо, имамо мало брдашце, али ово је баш добро, баш ми се свиђа што могу са другом, са рођаком да се санкам. - Значи, више волиш снијег него море? - Да“, испричао нам је Никола Лаловић из Будве.

 „Ти си кренуо у школу, али ни то те не спречава да дођеш да се санкаш? - Да. - Јеси ли био већ у школи? - Јесам. - Одмах послије школе на санкање? - Да“, каже Душан Зековић из Милића.

 „Супер је. Па санкам се. - Да ли волиш снијег? - Да. - Да ли ти је недостајало ово, да имаш гдје да се санкаш раније? - Да. - Са ким си дошао овдје?-  Дошао сам са мамом, татом, братом, и ја“, навео је Реља Лаловић.

Kако ти се свиђа на санкалишту овдје? - Па лијепо. - Kако се проводиш, шта радиш? - Санкам. - Са ким си дошао? - Са мамом, татом и братом. - Да ли волиш снијег? - Даа“, каже Вукашин Лаловић из Милића. 

 „Па задовољан сам овим што су направили, имају дјеца сада да се играју гдје. - Не смета ни велики минус да се на снијег изађе? - Не смета“, каже Ђорђе Петровић. 

Скафандери, рукавице, капе, чувају их од хладноће и великог минуса. Румених образа неуморно се спуштају низ стазу безброј пута. Заједно са дјецом, уживају и њихови родитељи и тако се присјећају дана свог дјетињства. 

"Па ово много значи за саму општину, прије свега за дјецу јер овдје уназад неколико година није било неких мјеста за санкање. Сјећам се кад смо ми били клинци па смо тражили негдје око кућа, а ово је одлично, стаза 100 метара, ово је одличан потез и општине и Спортског центра који ово одржава. Ево, данас је први дан школе, ова моја дјеца су друга смјена тако да нису могли да дођу, вјероватно ће можда и касније. А ја сам са породицом дошао, ево супруга, двоје дјеце, уживају, стварно је супер“, рекао је Миленко Лаловић из Милића.

У данима када нема снијега, а температура је нешто виша, љубитељи санкања неће морати да се брину. Захваљујући топу за вјештачко осњежавање, снијега ће бити све док је то потребно. Донација је то Олимпијског центра Јахорина општини Милићи, а његова вриједност је око 100.000 KМ. 

„Првобитно добијен је топ донацију, посредством Владе Републике Српске и ОЦ Јахорина. Одатле се изродила нека идеја да убрзано припремимо овај садржај. Пројекат је реализован веома брзо, за 45 дана. Урађено је  трасирање стазе, рашчишћавање, постављање жичаре, расвјете, воде, довођење енергената и све то. Успјели смо да завршимо обуку у ОЦ Јахорина за систем вјештачког осњежавања, врло брзо смо то, за 2,3 дана ставили у функцију и већ пустили у експлоатацију. Санкалиште смо отворили у прошлој седмици. Изненађујуће је велика посјета. Имамо из Милића дјецу која долазе са својим родитељима овдје. Препорука је наравно да дјеца испод 10 година долазе у пратњи родитеља, ради додатне безбједности. Веома је важно имати овакав садржај да дјеца бораве у природи, ходају, шетају, здрав ваздух дишу, боље једу, боље спавају, тако да су то све неки бенефити који су јако добри за нашу омладину“, рекао је Марко Симић, директор Спортског центра Милићи.

За садржаје намијењене најмлађим становницима општине Милићи, Влада Републике Српске издвојила је 300.000 KМ. Све љубитеље снијега али и сунца и природе на овом мјесту у наредном периоду очекује још низ садржаја. Локација је ово на којој ће се ускоро наћи и трим стаза, расвјета, за све оне који желе да шетају у дневним, али и вечерњим сатима и уживају у боровој шуми. За сада, могу се одморити на клупицама са којих се пружа прелијеп поглед на санкалиште и шуму. 

 „Наравно, нама није била идеја да направимо само санкалиште. Нама је идеја да направимо овдје садржај за цијелу годину. Ми имамо планове да овдје направимо једно излетиште, посебно користећи горе још један дио простора који нам је расположив. Такође да направимо једну стазу за шетњу, чак смо осмислили и градњу једног кафеа који би требало да употпуни садржај и да омогући практично породицама неко мјесто на којем могу квалитетно да проведу вријеме, како у току зиме кад су ови дани, тако и током цијеле године. Оно што је важно рећи за реализацију овог пројекта. Уговор за извођење ових радова је коштао негдје око непуних 86.000 KМ. Извођач је био Техно метал из Власенице. Ми смо имали подршку Владе Српске за реализацију овог пројекта. Додатну подршку добили смо од ОЦ Јахорина“, изјавио је Марко Савић, начелник општине Милићи.

Санкалиште се налази на пет минута шетње од центра општине. Отворено је и у вечерњим сатима уз адекватну лед расвјету, што привлачи велики број малишана у том термину, а то ће посебно бити пракса у данима школе. Мјесто је ово гдје се окупља велики број Милићана, али и породица из регије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: