Опасан по здравље

Сарајево јутрос најзагађенији град у свијету, загађење 60 пута веће од нормалних вриједности

  • Извор: АТВ
  • 21.12.2023. 06:59

Индекс квалитета ваздуха у Сарајеву јутрос износи 350 и грађани поново удишу најзагађенији ваздух од свих градова на свијету.

То говоре подаци са сервиса IQAir који прикупља све информaције са мјерних станица. Јутрос у 06:30 сати вриједност загађених честица су досегле просјечну вриједност од 350 што чини ваздух опасним.

У неким дијеловима Сарајева те вриједности иду и преко 400 (улице Магуда, Сагрџије, Вишеградска, Скендерија, Нахоревска, Бутмирска, Бањалучка, Деребент, Чадорџина...), пише Кликс.


Концентрација ПМ2.5 у Сарајеву тренутно је 60 пута већа од вриједности годишње смјернице Свјетске здравствене организације за квалитет ваздуха.

Иза Сарајева јутрос су били Делхи, Лахоре, Aкрa, Дака, Карачи, Колката, Кампала, Кувајт Сити и Кабул. Међутим, Сарајево и Делхи се смјењују на првом мјесту, према индексу загађења.

Грађанима се препоручује да што мање времена проводе на отвореном те да се на улици покушају заштитити одговарајућим респираторним маскама.

Индекс квалитета ваздуха у Бањалуци јутрос износи 166 и нездрав је за становништво. То је 16,8 пута више од вриједности годишње смјернице Свјетске здравствене организације. Савјетује се избјегавање активности напољу, затварање прозора, ношење маски.

Пратите нас и путем Вибера