Kostajnica

Sedam porodica dobilo nove kuće: Zemljotres im razrušio domove

  • Izvor: Srna
  • 17.11.2022.16:04

U Kostajnici su danas uručeni ključevi sedam kuća porodicama čiji su domovi razrušeni u zemljotresu u decembru 2020. godine, ukupne vrijednosti 440.000.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je Srni da su kuće izgrađene u okviru projekta "Podrška porodicama ugroženim pandemijom kovida 19 i zemljotresom iz 2020. godine".

On je dodao da je projekat realizovan zajedničkim učešćem opštine Kostajnica i humanitarne organizacije "Karitas" iz Švajcarske, uz finansijsku pomoć Savjeta ministara.

"Zajedno sa Savjetom ministara i švajcarskim `Karitasom` završili smo sedam kuća i danas smo korisnicima predali ključeve, odnosno kuće predali na upotrebu", rekao je Janjetović.

Prema njegovim riječima, sporazum o saradnji potpisan je u junu 2020. godine, izgradnja stambenih objekata počela je u maju ove godine a okončana u oktobru.

Kuće su građene prema pravilniku "Karitasa", tako da su dimenzije objekata prilagođene broju korisnika, odnosno broju članova domaćinstva.

Ambasador Švajcarske u BiH Danijel Hun izrazio je nadu da će nove kuće pomoći ovim porodicama da se ponovo vrate normalnom životu.

"Ove osobe iza sebe imaju zaista težak period. Sa jedne strane njihove kuće su pretrpjele velika oštećenja u zemljotresu, a pored toga ih je zadesio težak period pandemije kovida 19 i drago mi je da je ovo teško vrijeme došlo do kraja", rekao je Hun.

On je dodao da švajcarska Vlada ima dugu saradnju sa vlastima na različitim nivoima u BiH, te pruža podršku i projektu smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju katastrofama, zbog čega je i ovaj projekat u Kostajnici veoma bitan.

Direktor "Karitasa" Švajcarske u BiH Danijel Bronkal rekao je da su zajedno sa opštinom prošli posebnu proceduru izbora korisnika, koji su imali najveća oštećenja na kućama.

On je napomenuo da se opština "Karitasu" obratila za pomoć i u izgradnji stambenog bloka.

"Ovo bi bio produžetak ovog projekta ukoliko uspijemo da nađemo finansiranje za to. Osim toga mi smo već sarađivali sa opštinom na stambenom zbrinjavanju Roma u Kostajnici i razmatramo mogućnost podrške lokalnom ekonomskom razvoju u okviru jednog projekta koji se još razmatra", naveo je Bronkal.

Porodice Žigić i Trivundža već su uselile u svoje nove kuće i zahvaljuju svima koji su omogućili da ponovo imaju krov nad glavom.


(Foto: Arhiva)

Tagovi: