Проблем са отпадом пиљевине и прашине

Шиповљани се гуше у пиљевини, спремају нове протесте

  • Извор: Независне
  • 21.02.2024. 09:20

Грађани Шипова годинама имају проблем са отпадом пиљевине и прашине коју испуштају локална предузећа за прераду дрвета која се налазе у самом граду, а недавно су се и окупили у овој општини да би изразили незадовољство.

Наиме, како су рекли, боре се за чист ваздух и безбрижно дјетињство своје дјеце под паролом: "Чист ваздух - моје право!"

Ружа Опарница, мајка троје дјеце из Шипова, казала је да имају питање за све институције, Комуналну полицију, начелника, надлежно одјељење општине Шипово, власнике локалних предузећа да им одговоре да ли предузећа која се баве прерадом дрвета и производњом пелета имају еколошке дозволе за рад. 

"Ако их немају, како уопште раде? Ако имају еколошке дозволе, ко им је потписао и дао сагласност и свјесно одобрио да нам дјецу трују све ове године? Питамо ко је надлежан за издавање одобрења за пуштање у рад погона за израду пелета у ужем центру града?! Питамо Комуналну инспекцију, шта мислите, откуд нам толика пиљевина? Можете ли да негирате њено постојање видљиво голим оком? Сматрате ли да је то нормално и у дозвољеној вриједности", казала је Опарница. 

Додала је да ће и у суботу грађани да се поново окупе и да се боре за чист ваздух. 

"Ми смо дописе упутили на адресу Општинске управе Шипово, Комуналне полиције, Инспектората Републике Српске, Министарства здравља и других институција, од којих нисмо  добили одговоре", казала је Опарница.

Из Инспектората Републике Српске истакли су да је Републичка еколошка инспекција у протеклим годинама у више наврата вршила контроле код пословних субјеката који обављају дјелатност прераде дрвета у индустријској зони на подручју општине Шипово.

"Контролисани субјекти посједују еколошке дозволе издате од стране надлежног органа, што је у зависности од прерађивачких капацитета Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске или надлежни орган општине Шипово", казали су из Инспектората  Српске. 

Додају да су у оквиру наведених контрола републички еколошки инспектори утврђивали различите врсте пропуста у раду пословних субјеката, те у складу са законским овлашћењима налагали предузимање мјера, те изрицали и репресивне мјере у виду новчаних казни, па и периодичних забрана рада појединих пословних субјеката.

"Утврђиване неправилности најчешће су се односиле на испуњеност услова из еколошке дозволе у погледу спречавања емисија микропрашине и лебдећих честица, односно функционалност и ефикасност система за отпрашивање, те вршење редовних мјерења дефинисаних еколошким дозволама", појаснили су из Инспектората. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина