Poplavljeno pet kuća

Situacija u Gacku stabilna, iza mještana Fojnice dramatična noć

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2023. 19:05

Situacija u Gacku je stabilnija u odnosu na sinoć. Vodotoci stagniraju ili blago opadaju. Najkritičnije je bilo u selu Fojnica. Voda je ušla u pet kuća. Stanovništvo je kasno sinoć evakuisano. Plavljenje stambenih objekata prouzrokovao je rast vodostaja rijeke Đerope. Iza mještana tog gatačkog sela je besana noć. Ni najstariji ne pamte takvo nevrijeme.

“To je nezapamćeno. Ja sam mislio diže sve krovove u božiju mater. Nije bilo ljudskih žrtava, sve je uredu i gotovo”, kaže Đole Ćunguz, mještanin Fojnice.

Zagorka Mučibabić takođe iz Fojnice kaže da je voda bila sigurno pola metra visine.

“Izlila se rijeka ova Zalomka i napravila ljudima štetu. To je ustavri drugi put u zadnjih mjesec dana da im se dešava”, kaže Mišo Mučibabić predsjednik Mjesne zajednice Fojnica.

Komšije, vatrogasci, civilina zaštita svi su od sinoć na nogama. U protekla 24 sata zajedno su uložili nadljudske napore da štetu svedu na minimum. 

“Mi smo sinoć odreagovali oko 21 čas. Preventivno smo dvije porodice preselili na gornji sprat, njihove stvari, opremu, podigli smo takođe na gornji sprat”, kaže Aleksa Vučković komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Gacko.

U protekla 24 časa na području ove opštine palo je 160 litara kiše po metru kvadratnom. To je izazvalo pojavu bujičnih vodotoka, a aktivirana su i mrtva vrela. 

“Ono što nam ide na ruku jeste jutrošnji prestanak padavina. Vode su trenutno u stagniranju ili opadanju. Očekujemo večeras nove padavine kako najavljuje hidrometeorološki zavod”, rekao je načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković.

Zbog toga u Gacku ostaju na oprezu. Dobra vijest je da su ponovo prohodni svi putevi u Hercegovini. Saobraćaj je, između stalog, bio obustavljen na magistralnom putu Gacko - Nevesinje. Trenutno, na dionici Fojnica - Rilja, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom. Iz “Hercegovina puteva“ su poručili i da su na više dionica očišćeni svi odroni. Kažu da i oni sa kompletnom mehanizacijom ostaju u pripravnosti.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.