Изазовна година

Слаб свињокољ у Семберији

  • Извор: АТВ
  • 20.11.2023. 20:06

На фарми у Драгаљевцу, Миленко Урошевић тренутно има седам товних свиња за продају. Први пут се десило да их већ до сада није распродао. Да ли је разлог цијена или афричка свињска куга која је опустошила фарме не зна, али је сигуран да ће ово бити изазовна година за свињокољ.

"Цијена се креће тренутно око 5,5 KМ по кг живе ваге, е сад класа ту је негдје до 200-220кг. Мада смо мијештани имали свињокољ некад крајем јула, сво смо поклали по 3-4, ко није имао некако се снашао, али мислим да ће ове године бити тешко за свињокољ. Пошто имам пар комада за тржишни вишак, ријетко се тражи. Малоприје ме је звао човјек из Братунца, али кажем у односу на прошлу годину ме ријетко је било позива", рекао је Миленко Урошевић из Драгаљевца.

Ни у осталим селима није ништа другачије. Они који се и професионално баве обрадом меса тврде да ове зиме неће бити толико посла.

Афричка свињска куга опустошила је семберске фарме. До сада су се тражили товљеници од 150 до 200 кг, а њих сада нема толико кажу фармери. Одређени број купаца окреће се куповини мањих количина меса у месарама.

"Гдје је тај свињокољ идаље популаран овдје, али сигурно је да неће бити довољно свиња за свињокоља", рекао је Слободан Петрић из Мангојевића.

Kлање свиња за властите потребе дозвољено је, али је потребно да се обезбиједи простор гдје се свиње кољу који се може опрати и дезинфековати. Ветеринари и ове сезоне подсјећају да је неопходна анализа меса на трихинелу. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.