У току израда елабората

Соколац ће бити прва општина у Српској која ће имати слободну пословну зону

  • Извор: АТВ
  • 03.11.2023. 14:13

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, недавно је прослиједио захтјев Влади Републике Српске , да овој општини омогући пренос власништва над Акционарским друштвом „Нова Романија“, и тим путем упознао високе званичнике Српске о намјери оснивања слободне послвне зоне у Сокоцу.

Како би се разговарало о изради елабората „Економска оправданост слободне зоне Соколац“, начелник општине Милован Бјелица одржао је данас састанак са универзитетским професором Велибором Пеулићем са Института изврсности у логистици Републике Српске. Како је речено на данашњем састанку, елеборат ће бити завршен до краја овог мјесеца и као такав биће први елаборат економске оправданости слободне зоне у Републици Српској.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да му је велика част и задовољство што је формирао тим сарадника који ће са Институтом изврсности у логистици и проф.др Велибором Пеулићем, учествовати у израда „Елабората економске оправданости слободне зоне Соколац“, тј. првог елабората о слободним зонама у Републици Српској.

– На основу досадашњих активности које сам предузимао на пољу реализације Стратегије развоја општине Соколац, те са позиције Начелника општине Соколац, створили смо потребне и довољне услове за сљедећу фазу, те као прва локална заједница смо у завршној фази израде и самог Елабората о економској оправданости слободне зоне Соколац“. Напомињемо да смо предузели и већим дијелом реализовали пројекте који су створили здраву основу, од „Зелене агенде ЕУ“ до „ Пројекат соларног парка“, те партнерским односима са Владом Републике Српске и Савјета Министара Босне и Херцеговине, са правом очекујемо партнерски рад на сљедећој фази, у шта чврсто вјерујем да имамо подршку владе Републике Српске развоју „Слободне зоне Соколац“. Лично као чачелник, осјећам одговорност али и потврду да се претходних година напорним радом дефинисали предуслови за овај искорак. Укратко, циљ нам је да Соколац буде мјест окупљања, гравитационо подручје инвеститора у прву Слободну зону Републике Српске, која ће у свом садржају имати више модула од Царинског терминала, Банака, Логистичког центра, Привредних субјеката од произвођачких – прерађивачких капацитета. Част је да најавим да ће Сокалац као слободна зона бити видљив и на карти Свјетске федерације слободних зона - рекао је Милован Бјелица.

Према ријечима професора Велибора у Републици Српској не постоји ниједна слободна зона, а захваљујући визији начелника Бјелице и раду његових сарадника Соколац ће бити прва општина у којој ће основати слободну пословну зону. Он је навео да ће након израде елаборат бити предочен премијеру Владе РС Радовану Вишковићу, а сљедећа карика јесте да се Министарство спољне трговине и економских односа РС елаборат са препоруком одобри и након тога се креће у реализацију. Професор Пеулић на састанку је укратко говорио о циљевима и садржају самог елабората.

– Слободна зона Соколац је дио територије Републике Српске који је посебно ограђен и означен и у којем се обављају дјелатности уз посебне услове у складу са законом, царинским прописима и другим прописима којима се уређује рад слободних зона. Оснивач слободне зоне Соколац може да буде на принципу јавно-приватног партнерства, модел се наравно може дефинисати, а и сам Начелник је истакао добру сарадњу са Владом Републике Српске, тако да један од познатих модела, који је оптималан за општину Соколац ће бити изабран свакако у складу са интересима локалне заједнице, привредника,инвеститора и Владе Републике Српске, отворени за сарадњу са више домаћих или страних правних и физичких лица - истакао је Преулић.

Он је додао да ће бити оформљен тим, логистички сервис слободне зоне у Сокоцу, који ће искористити постојеће моделе и оно што већ постоји на овој територији.

– Оно што је битно поменути, јесте да ће ово бити слободна зона која има већ развијене принципе према зеленој агенди, а то значи да све оно што је урађена на пољу зелене енергије биће префикс да се привуку инвеститори, а то подразумијева ниже цијене. У слободним зонама потенцијални инвеститори имају царниске и пореске олакшице, а подручју на којој се налази доноси прилив радних мјеста. Општина Соколац има све предуслове – просторни и инфраструктурни, што је већ чини економски оправданом. Такође, општина Соколац има све пратеће садржаје који су потребни за функционисање слободне пословне зоне, као што су царински терминал, банке, осигуравајућа друштва и друге државне службе које могу ће омогуће будућим инвеститрима функционисање без потешкоћа. Напомињемо да је пројекат треће траке,такође значајан допринос јачању капацитеа проточности робних токова. Соколац се налази на оптиминалној удаљености од ауто-пута, повезан је магистралним путем и до жељезничких терминала, аеродрома, тако да је позиција Слободне зоне Соколац мјесто гдје су испуњени услови од Зелене енергије до комуналне инфраструктуре, на којој се може позавидјети општини Соколац. Такође до сада је урађено и дефинисање земљишта, које је одређено катастарским парцеламаи површином исказаном у одговарајућим мјерним јединицама - рекао је професор Пеулућ на данашњем састанку.

Након активности које везују се за израду елабората о економској оправданости Слободне зоне Соколац, слиједи закључење акта о оснивању слбодне зоне, прибављање сагласности Владе Републике Српске , прибављање одлуке Савјета министара и рјешења Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, којима се утврђује испуњеност услова за почетак рада слободне зоне.

Соколац у кругу „Нове Романије“ посједује 2.960 м2 гдје се налази градска топлана и 2,542 м2 гдје је смјештен Ватрогасни дом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.