Sveti Ilija

Sokolac obilježio krsnu slavu i Dan opštine

  • Извор: АТВ
  • 02.08.2023. 19:15

Sokolac je obilježio krsnu slavu i Dan opštine. Kako se živi u toj opštini na Romaniji, pitali smo mještane. Kako kažu budućnosti ima, a sve je manji broj mladih koji napuštaju svoja ognjišta.

Sveti Ilija, u narodu poznatiji kao Gromovnik, jedan je od najpoštovanijih svetitelja među Srbima, a negovo postojanje se pominje u Talmudu, Bibliji i Kuranu. Ovaj svetitelj, zaštitnik je Crkve na Sokocu više od 140 godina, koja opstaje kao mjesto sabornosti naroda. 

“Daleke 1881. godine, je ovaj hram podignut i od tada je narod ovog kraja zatražio za zaštitnika Svetog proroka Iliju, koji nas štiti od svih nedaća", kaže Mladen Vidaković, protojerej stavrofor.

Dosta toga je urađeno, ali pred opštinskim vlastima su brojni zadaci, kaže načelnik Milovan Bjelica.

Značajna je i pomoć Vlade Srpske ali i Srbije, pa je apelovao na učesnike predstojećih sastanka najvišeg rukovodstava Srbije i Srpske, da u svojim razgovorima ne zaborave Romaniju, jer je ona bitan dio Republike Srpske.

"Zamolio bih ministra Srbije i ministra iz Republike Srpske, našeg predsjednika, da ne zaborave Romaniju, da se preko Romanije krene i sa trećom trakom. A ovo što je predviđen i autoput od Beograda do Sarajeva i on ide do Višegrada, Gornjeg Bardišta, trebao bi da dođe i do Ustiprače. Nama je dovoljna i brza cesta", kaže Bjelica.

Obilježavanje Ilindana počelo je još sinoć služenjem večernje službe u Crkvi Svetog proroka Ilije i svečanom litijom od ovog hrama do Centralnog spomenika poginulim borcima. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: