Нико не одговара за злочине

Српске жртве у Сребреници нико не помиње

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2024. 19:08

Брано Вучетић имао је само девет година када су породичну кућу у којој је живио, напали сребренички муслимани. У бруталном масакру и изгубио је мајку, малољетног брата и оца. Преживио је све страхоте рата. Крици из логора и данас одјекују у његовој глави.

- Буквално су погинули на прагу, бранећи огњиште, мене. Рањен сам 14. децембра, са једном бебом и дјевојчицом од три године и њиховом мајком и баком сам одведен у логор. Тако рањен провео 56 дана провео без медицинске помоћи, гдје сам био злостављан - каже Бранко Вучетић.

На згариштима домова, ријетки који су имали среће, успијевали су да разазнају одјећу и дијелове тијела запаљених сродника, како би их достојно покопали.

Пред очима чланова породице убијених Срба у Сребреници и даље су јасне слике побијених најближих сродника. Неки никада нису ни пронашли кости својих сродника.

Јела Васић и Јована Зекић добро памте 9. мај 1992. године. Посљедњи пут су видјеле мужа и оца. До данас никада нису чули ништа о њему. За неколико дана на звјерски начин убијено је 15 чланова њихове породице.

- У Подравању, село Маринковићи, заклали су ми сестру, њеног млађег сина и старијег убили и мужа јој убили, значи четворо у једној кући. Овамо колико сам их изгубила, најмање 15. Брата од стрица, дјевера, три сестрића - прича Јела Васић.

- Мој стриц је тако погинуо, мој рођак од мајчине сестре је погинуо у засједи. До те мјере су били агресивни да му је мозак цурио у сандуку и то сам као дијете гледала и то никада не могу да заборавим - додаје Јована Зекић.

Српске жртве се не помињу. За њих нико не одговара, то је оно што највише боли Србе који су преживјели голготу у Подрињу.

На том подручју живот је изгубило 3.267 Срба, а више од 80 села и 300 засеока је запаљено. Осамдесет одсто тих жртава убијено је од маја 1992. до марта 1993. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.