Градишка

"Тријумфална капија" на вратима Српске

  • Извор: Независне
  • 10.03.2024. 14:57

Монумент под називом "Тријумфална капија" биће изграђен у кружној раскрсници "Јабука" у Градишци, као препознатљив симбол Републике Српске.

Прилаз "Тријумфалној капији" је потходником са сталном, мултимедијалном изложбом природног и културног насљеђа Републике Српске.

Циљ је да се на европску мапу пожељних туристичких подручја, рекао је за Независне новине Бојан Вујиновић, градски менаџер, уцрта овај крај, нарочито Лијевче поље и Поткозарје.

- Градишка је на вратима Европске уније, одакле у наш град улази велики број путника. Градишка је на раскршћу и других путева, незаобилазно мјесто за све путнике. Зато раскрсницом симболичног изгледа желимо да скренемо пажњу на овај крај - изјавио је Вујиновић.

Он истиче да ће изградња "Тријумфалне капије", димензија 18x16 метара почети током прољећа и да су за то створени услови.

- Желимо да споменик буде свјетионик трајне и универзалне вриједности и да представља културно-историјско и природно благо Републике Српске - нагласио је менаџер града и идејни творац више тргова, паркова, споменика и других знаменитости које посљедњих година красе Градишку.

Инвеститор цијелог комплекса је Јавно предузеће Путеви Републике Српске, а извођач радова Нискоградња Лакташи.

Вриједност радова је 2,6 милиона КМ. Градска управа Градишка израдила је пројектну документацију и обезбиједила грађевинску дозволу.

- Захвални смо ЈП Путеви Српске и Влади Републике Српске који су препознали потребу за изградњом ове кружне раскрснице - рекао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Завршетак двогодишње градње кружне раскрснице "Јабука" планиран је у јесен ове године. Ова раскрсница, једна од највећих у региону, на површини од 16.000 квадратних метара, имаће осам излаза, двије возне траке и пјешачко-бициклистичке стазе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.