Шанса за развој здравственог туризма

У Источном Дрвару почиње градња мултифункционалног центра

  • Извор: РТРС
  • 10.12.2023. 20:21

У Источном Дрвару почиње изградња мултифункционалног центра, који би мјештанима и посјетиоцима ове општине требао служити како за образовно-културне тако и здравствене потребе.

 У њему су требали бити и смјештајни капацитети. У првој фази изградње биће издвојено 530.000 марака. Општина ће издвојити 330.000, док ће остатак новца обезбиједити Влада Српске.

Смјештен на 1.060 метара надморске висине и без икаквог загађења, Источни Дрвар има идеалне услове за ваздушну бању. Потврђује то и мјештанин Јовица Марчета.

"Имао сам астму до 2010. Кад сам се вратио из Београда овдје у Потоке, једноставно астма је нестала“, прича Марчета.

Пет одсто популације у Српској има астму, а сваки четврти становник проблеме са алергијама. Боравак на вишим надморским висинама ублажава тегобе, а помаже и код кардиоваскуларних болести. Медицински стручњаци стога подржавају изградњу оваквог једног центра у Источном Дрвару.

"Познато је, поготово у периоду када су амброзија и корови активни, да је довољно из Бањалуке или Приједора доћи овдје и самим доласком немате више проблем. Међутим, све до сада проблем је био непостојање смјештајних капацитета, који би догодине у ово доба требали бити прошлост“, истиче специјалиста педијатар алерголог Бранислав Лолић.

Миланко Максић, кардиоваскуларни хирург, наглашава да љекари нарочито знају шта значи оксигенација људском организму.

"На надморској висини од преко хиљаду метара има толико кисеоника, тако да ако овај пројекат заживи биће то велики бенифит како за пацијенте са васкуларним обољењима, тако и за оне са плућним обољењима“, додаје Максић.

Културно-образовно-здравствено-заштитни центар обухвата неколико објеката, а за изградњу једног потписан је уговор у вриједности 530.000 марака. У Источном Дрвару очекују да ће изградња центра допринијети самоодрживости општине, али и шире регије.

У првој фази биће изграђен објекат у којем ће бити смјештајни капацитети, сала за састанке и кухиња. Укупна вриједност изградње центра је два милиона марака. У Источном Дрвару такође планирају и изградњу скијашке стазе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?