Руски амбасадор

У Источном Новом Сарајеву биће постављена биста Виталију Чуркину

  • Извор: СРНА
  • 24.01.2024. 19:59

Спомен-биста преминулом руском амбасадору у УН Виталију Чуркину ове године биће постављена у општини Источно Ново Сарајево, изјавио је данас руководилац Агенција за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу Јевгениј Примаков.

"Срби у Републици Српској гаје посебно поштовање према Чуркину. Увијек на страни српског народа, Чуркин је у Савјету безбједности гласао против признања геноцида у Сребреници. То је био став наше државе", истакао је Примаков.

Примаков је на данашњој конференцији за новинаре у агенцији ТАСС рекао да ће споменик поставити Руски дом у Београду на захтјев српске стране, на мјесту спомен-плоче.

Израда споменика повјерена је академику Руске академије уметности, вајару Ајдину Зејналову, који је рекао да је пројекат израде споменика у процесу реализације и да ће ускоро бити представљен јавности.

Зејналов, који је реализовао на десетине пројеката широм свијета, истакао је да је прошле године у Руском дому представљен и пројекат за постављање споменика руском конзулу Григорију Шчербини у Београду.

Примаков и руководилац Фондације за подршку научним и образовним активностима "Интер-эссе", академик Руске академије уметности Зејналов потписали су данас споразум о сарадњи с циљем промоције руске културе у иностранству, проучавања и очувања културно-историјског наслеђа руске емиграције и сарадње са руском дијаспором.

Споменик преминулом руском амбасадору Чуркину (1952-2017) постављен је у Источном Новом Сарајеву, 6. новембра, 2017. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: