Бошњаци незадовољни

Умјесто Маршала Тита, Улица Републике Српске у Сребреници

  • Извор: АТВ
  • 18.02.2024. 19:44

Сребреница мијења називе улица, а умјесто Маршала Тита имаће Улицу Републике Српске. Бошњацима који живе у Републици Српској смета то што ће ходати улицом са истим називом. Комисију која је одлучивала о новим називима, напустили су Бошњаци.

"Комисија је постојала од четири Србина, три Бошњака и почела да функционише. Међутим притисак је извршен на те Бошњаке и они су напустили то сматрајући да ће ту бити назив Девети јануар који тобоже као вријеђа некога не знам из којег разлога, али ето као вријеђа и нећемо да учествујемо у томе", рекао је Младен Грујичић, начелник Сребренице.

"Она имена која су у оптицају и које је комисија разматрала и која ће се убрзо наћи на Скупштини општине у облику одлуке Одјељења за урбанизам, она су потпуно прихватљива за све који овдје живе, осим за оне ко ће се наћи увријеђени зато што има ту С, Република Српска. И само је то проблем. И ништа друго", рекао је Момчило Цвјетиновић.

Сједница скупштине општине заказана је за крај мјесеца. Српски одборници имају убједљиву већину. 

 Уколико на Скупштини општине прође приједлог промијениће назив у Улица и Трг Републике Српске. Неки су већ дигли свој глас против. 

У томе су први у СДА. Никако им не одговара назив Република Српска иако у њој живе. 

"Наравно да то за нас не би било уреду. Нисмо разговарали нисмо давали приједлоге. Могли смо ми да дамо приједлог да ово буде Улица БиХ и Трг БиХ. Али нисмо улазили у ту причу из разлога што ту није било спремности да се ми договарамо. То је искључиво наметање", рекао је Алмир Дудић, шеф Клуба одборника "Моја адреса Сребреница".

Ако питате Србе у Сребреници, никоме није јасно шта је спорно. Неке називе, кажу, одавно је требало промијенити. 

"Ми смо апсолутно за то. Доста је нама Маршала Тита и Селманагића. Ово је Република Српска. Трг Републике Српске треба да постоји. Требају да улице имају имена људи који су живјели и дали нешто за Сребреницу. Да ли су они Срби или Бошњаци, али који нису убијали ни клали. Не може се звати улица Насера Орића или Зелених беретки. Али Трг Републике Српске ја не знам кога вријеђа", рекао је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Пред одборницима ће се наћи и имена неких истакнутих појединаца. Своју улици требало би да добије и Горан Зекић, један од посланика првог сазива Народне скупштине. Убијен је `92. године у засједи током вожње у аутомобилу у близини Сребренице. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм