Dogovoreno

Upućena Inicijativa za osnivanje Zavoda za planiranje i izgradnju Grada Istočno Sarajevo

  • Извор: Агенције
  • 06.06.2023. 11:25

Na nedavno održanom sastanku gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, načelnika opština i privrednika iz Istočnog Sarajeva, dogovoreno je da predstavnici Područne privredne komore (PPK) Istočno Sarajevo pokrenu Inicijativu za osnivanje Zavoda za planiranje i izgradnju Grada Istočno Sarajevo.

Grad Istočno Sarajevo je od svog nastanka doživio ekspanziju po pitanju prostornog uređenja, te danas predstavlja investiciono atraktivan, infrastrukturno pristupačan i ekološki očuvan prostor. Ovo područje zauzima veliku teritoriju i ta činjenica se mora uzeti u obzir prilikom kreiranja budućih pravaca prostornog razvoja.

U Strategiji razvoja grada Istočno Sarajevo za period 2023-2029. godine navedeno je da je stanje u pogledu izrade urbanističke dokumentacije nezadovoljavajuće.

Prema analizi Područne privredne komore Istočno Sarajevo sektor građevinarstva je na trećem mjestu po zastupljenosti privrednih subjekata u strukturi Grada Istočno Sarajevo. Sve ovo ukazuje na to da je Istočno Sarajevo jedno veliko gradilište.

Šekara: Dodik nosilac ozbiljne i odgovorne politike

Šekara: Dodik nosilac ozbiljne i odgovorne politike

U dosadašnjem radu nekoliko puta PPК Istočno Sarajevo ukazala je na nedostatke u sektoru građevinarstva koji direktno negativno utiču na kvalitet izgradnje kao i gubitke u prihodima lokalnih zajednica na čijim teritorijama se grade objekti.

Najveći problemi u sektoru građevinarstva su prema PPК Istočno Sarajevo:

–  zloupotrebe licenci, gdje preduzeća sa 2-3 zaposlena radnika vode na destine stambeno-poslovnih kompleksa kao projektanti ili izvođači, a da su im godišnji prihodi minorni;

– kvalitet takvog projektovanja i izvođenja uglavnom je na vrlo niskom nivou  pa zbog toga isppaštaju budući korisnici;

– ovakvo stanje dovodi do podstrekivanja rada na crno i uništavanja preduzeća iz oblasti građevinarstva koja pokušavaju da posluju prema važećim zakonima;

Zbog svega navedenog postoji potreba osnivanja Zavoda za planiranje i izgradnju preko kojeg bi sve investicije Grada Istočnog Sarajeva dobile na uređenosti u ovoj oblasti.

Bijeljina postala jedna od omiljenih destinacija turista

Bijeljina postala jedna od omiljenih destinacija turista

Ovakvim potezom Grad bi obezbijedio uslove za uređivanje, unapređenje, korišćenje i zaštitu građevinskog zemljišta kao i vođenja investicija od značaja.

Naročito se naglašava potreba za nadzornom i kontrolnom ulogom Zavoda prilikom aktivnosti Grada kao investitora.

U koordinaciji sa odjeljenjima Gradske uprave Istočno Sarajevo za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, na osnovu usvojenih godišnjih programa uređenja građevinskog zemljišta, programa komunalne potrošnje i infrastrukture i programa rekonstrukcije puteva Zavod bi obavljao poslove:

- Izrade prostorno-planskih dokumenata i urbanističko-tehničkih uslova,

- Projektovanje i revizija projektne dokumentacije

- Nadzor nad izvođenjem radova

– Tehnički prijem

Podjećamo, prema podacima iz sudskog registra privrednih društava na teritoriji Grada Istočno Sarajevo od 1994. godine postojao je ,,Zavod za planiranje i izgradnju Srpskog grada Sarajeva“. U narednim godinama nekoliko puta je mijenjao naziv i sjedište, a 2002. godine Rješenjem Osnovnog suda u Srpskom Sarajevu izvršen je upis brisanja ,,Direkcije za obnovu i izgradnju Grada Srpsko Sarajevo“, Jahorinska bb, na osnovu Odluke o osnivanju ,,Zavoda za planiranje i izgradnju Grada Srpsko Sarajevo“, koju je donijela Skupština Grada Srpsko Sarajevo 25. 7. 2002. godine.

Javno preduzeće ,,Zavod za planiranje i izgradnju Grada Istočno Sarajevo“ osniva se 2008. i posluje do 2012. godine. Zvanično, nikad nije izvršena likvidacija pomenutog preduzeća zbog poreskog duga koji približno iznosi 120 hiljda КM.