Досије истражује

Узаврело у Сребреници пред локалне изборе: Хоће ли се Срби ујединити?

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2024. 07:30

Што су ближе избори, то је све више проблема у Сребреници. Политичких највише. Имена потенцијалних кандидата за начелника општине искачу на све стране. Неки своје крију као змија ноге. Никада више и подјела међу српским и бошњачким партијама. Сви се надају јединству, али нико не би да попусти у намјери да се докопа начелничке позиције.

Локални СНСД је већ објавио име кандидата. Ради се о Милошу Вучићу, новом имену на сребреничкој политичкој сцени. Међутим, кандидат би поново да буде и актуелни начелник из СНСД-а, Младен Грујичић. 

Бошњаци још нису преломили, нити су близу јединственог става. У трци је више имена, а највише се помиње име Хамдије Фејзића.

Док се трве око имена, странци долијевају уље на ватру. Од страних амбасада, па до Кристијана Шмита. Већ по навици, сви су на страни фаворита из бошњачког табора. 

Док Срби никао да се саставе, Бошњаци лобирају Шмита да им омогући гласање по попису из `91. године. То би им омогућило и побједу.

„Ми смо имали одбор и наш кандидат је млад човјек који живи у Сребреници дипломирани правник, ради у Телекому, Милош Вучић, 35 година. Једногласна одлука одбора, значи, од 22, 21 је гласао. И ова два која нису могли да дођу на сједницу су рекли да подржавају тај наш став. Мислимо да преко овог младог момка можемо да направимо нови помак прије свега да дође више инвестиција у Сребреницу. Тај дио Подриња је специфичан поготово зато што имамо једну политику која се покушава наметнути а то је политика измјене изборног закона за Сребреницу да би мањина владала већином. Те сценарије смо већ видјели гдје у Сребреници гласа 1.000 Бошњака, у врећама из Америке дође шест, седам хиљада. И према томе нама треба један кандидат“, рекао је за АТВ Радомир Павловић, предсједник ОО СНСД Сребреница

„Ја мислим да Сребреница није мјесто за експериментисање, за 'ајд можда ће овај нешто више урадити'. Сви ми можемо и желимо много више али прилике су онакве да урадите онолико колико је то могуће. Вјерујем да ова позиција захтијева континуитет у послу који смо започели у том економском развоју Сребренице. Ми смо отворили много пројеката који се приводе крају или су започети и то треба наставити“, каже Младен Грујичић, начелник Сребренице.

Сви заједно, за сада се чини као немогућа мисија. Грујичић има подршку других партија из скупштинске већине. Све српске партије званично су стале уз Грујичића. Из СДС-а напомињу да Српска листа мора бити јединствена, а што се кандидата тиче, ту немају дилеме. 

„Разговори се обављају у двије колоне, нажалост. Или условно речено, у три колоне. Једна су ове српске политичке партије које чине скупштинску већину укључујући и један дио СНСД-а којег заступа и начелник Грујичић. Ја сада као становник Сребренице и дугогодишњи политичар и човјек који од `93. године води СДС у Сребреници у различитим условима, ја ту немам дилеме. Ако ја као Момчило Цвјетиновић као грађанин одлучујем онда би то био Младен Грујичић не само у односу на господина Милоша Вучића, већ и на оне кандидате који као слободни стријелци излијећу“, каже Момчило Цвјетиновић, предсједник ОО СДС Сребреница.

А излијећу многи. Прича се да би и Народни фронт Јелене Тривић могао да има свог кандидата. Име које је било у игри је и Бранимир Којић. 

„Од тог тренутка све политичке партије у Сребреници, јер ја нисам члан ниједне политичке партије, од тог тренутка сви крећу удар на мене као да сам ја ратни злочинац. А одговорно тврдим да више волим Сребреницу него сви они заједно. Сада видим да је СНСД дао свог кандидата. И на том састанку СНСД-а се помињало моје име, предсједник локалног СНСД-а је забранио да се говори о мом имену јер ја нисам члан партије“, рекао је за Досије Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Прича се да ће и Александар Симић, који је раније безуспјешно покушао да се такмичи, поново бити у игри за начелника Сребренице. Дакле, од јединства ни слова. 

Пред сваке локалне изборе у Сребреници иста прича. Ова општина постане прави полигон за политичка препуцавања. Сви теже јединству, а чини се да га овај пут нема ни са бошњачке, али ни са српске стране.

Иста прича и међу Бошњацима. Ствари, према оперативним сазнањима, покушавају да погурају од локалних вјерских представника, до страних амбасада. Нека сазнања откривају и да је у све прсте умијешао и Насер Орић. Наводно се скупљају и средства за куповину гласова за бошњачког начелника. 

Из СДА трагају за бошњачким јединством. 

Више о томе доносимо у емисији Досије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм