Posljedice poplave

Voda napravila veliku štetu u Kozarskoj Dubici

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2022. 19:20

„Ja drugo ništa nisam mogla, nego se tu noć molila Gospodu da spasi nas sve.“

Nada iz Draksenića kod Dubice priča o noći subote na nedjelju kada je nasip, pored koga stanuje, počeo da se urušava jer se u kanal, koji skuplja oborinske vode i odvodi ih u Unu, slilo nikad više vode. 

„Kažem opet, Bog je milostiv pa je spriječio da nema žrtava“, priča nam Nada Šarkan.

Šteta je velika, kažu u Dubici, i tek će da se procjeni. Sada je najvažnije hitno odreagovati i riješiti klizište na nasipu. 

„Da napravimo sa druge strane, gdje su ta klizišta, da tu navezemo veće količine zemlje i šljunka koje će spriječiti fizičko odguranje nasipa i prodiranje vode u selo“, rekao je Jovica Šuman, „Vode Srpske“.

Trajnije rješenje za koje treba i više vremena je podizanje nasipa u visinu. Mnoge je iznenadila količina vode koja se slila u obodni kanal. U Dubici probleme obično prave Una i Sava. Ovog puta haos je došao sa potpuno druge strane. 

„Ovdje smo imali drugačiju situaciju, faktički je voda došla s leđa, nije došla od velikih rijeka Une i Save, nego je došla upravo zbog tih velikih oborina koje su bile ovih dana. Sa ovih brda se sve slijevalo u taj kanal i počelo prelijevati, to je zapravo napravilo problem, i to moramo u budućnosti apsolutno riješiti da to bude sigurno za naše stanovništvo“, izjavio je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Nikad se nije desilo da voda  iz obodnog kanala prelije. Sa brda se slilo toliko vode da je pravo čudo da je nasip izdržao. Hitna sanacija je prijeko potrebna. 

„Radim ovdje već 30 godina, radikm po ovim pitanjima, vjerujte mi, ova količina oborine, nismo je zapamtili do sada. Nagli porast bujičnih voda i mala propusna moć, jer to i nije predviđeno za tolike oborine koje su bile. Zato je došlo do uskog grla na ovom obodnom kanalu“, pojašanjava Đuro Trubarac iz Civilne zaštita Kozarska Dubica.

Dobra vijest je da vodostaji opadaju, manji je porast Save, Una stagnira u gornjem toku. Vrijeme naredna tri dana ide na ruku planovima za sanaciju. Za petak i subotu ponovo se najavljuje kiša.    

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок