Порука из Власенице

За слободу плаћена висока цијена

  • Извор: СРНА
  • 21.04.2024. 12:50

У Власеници су данас обиљежене 32 године од ослобођења ове општине у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којем је погинуло више од 300 бораца и цивила, те послата порука да је плаћена висока цијена за слободу, коју треба његовати.

Представници општинске власти, Борачке организације, породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, Удружења логораша, Трећег /Република Српска/ пјешадијског пука Оружаних снага, начелници и гости из сусједних локалних заједница положили су вијенце на Војничком гробљу и Тргу српских бораца, а у току је свечана академија у Дому културе.

Предсједник Скупштине Удружења логораша регије Бирач Мирослав Пајић рекао је да се мора показати саборност и истрајност како би било сачувано све стечено.

"Поручујем комшијама муслиманима да не узимају нашу историју, традицију и културу. Можемо живјети у слози, у добрим комшијским односима, али у њиховим тежњама видимо о братској љубави нема шансе. Ово што сада покушавају да нам припишу, да смо геноцидни народ, то је срамно. Доливају уље на ватру како би наше борбе и жртве биле узалудне", изјавио је Пајић.

Предсједник Борачке организације Власеница Миле Симанић честитао је грађанима Дан ослобођења, те се сјетио погинулих бораца који су животе дали за Републику Српску.

"Ми смо тада били изазвани да Власеницу ослободимо и преузмемо ствар у своје руке јер су већ били направљени спискови оних који ће бити ликвидирани. Морали смо да радимо муњевито. Власеница ће увијек бити наша и увијек ће нас уједињавати", рекао је Симанић и нагласио да млади треба да буду свјесни плаћене цијене - више од 300 погинулих.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да се прије 32 године спремао крвави Велики петак, али се ослобођење ове локалне заједнице десило 21. априла 1992.

"Драго ми је да данас наши становници славе овај дан. У овим данима се требамо сјетити свих оних који су дали животе за Републику Српску. Морамо чувати сваки педаљ наше земље, натопљене крвљу. Требамо о томе причати часно и поносно. Српски народ је најстрадалнији на овом простору. И 1992. и данас само чувамо оно што је наше", изјавио је Краљевић и нагласио да треба чувати институције Српске.

Начелник општине Милићи Марко Савић рекао је да је овај дан важан за цијелу регију Бирач и да је важно данас његовати то што је одбрањено.

"Свједоци смо да борба и данас траје. Очување Републике Српске је гарант опстанка српског народа овд‌је. Важна нам је саборност, а радује нас и подршка браће из Србије. Српска је највећа побједа", рекао је Савић и нагласио да српски народ ни у прошлом времену, а ни данас, не води освајачке ратове, него се бори за слободу.

Немања Кнежевић, син легендарног команданта "Белих вукова" Срђана Кнежевића, рекао је да му је част што је данас у Власеници, али је и тужан због сјећања на жртве рата.

"Требамо преносити патриотизам на нашу д‌јецу и наглашавати да су наши родитељи само бранили оно што је наше. Оставили су нам аманет Српску коју треба да бранимо од свих злих сила које долазе са Запада", рекао је Кнежевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм