"Воде Српске"

За заштиту од поплава у Лакташима уложено 4,9 милиона КМ

  • Извор: АТВ
  • 26.12.2023. 09:42

На подручју општине Лакташи од великих поплава у мају 2014. године до данас инвестирано је укупно 4.935.579,76 конвертибилних марака са ПДВ-ом за мјере заштите од поплава, наведено је у билтену "Вода Српске“.

Најзначајније реализоване мјере у протеклом периоду су заштита лијеве обале ријеке Врбас - јужни меандер, затим изградња обалоутврде на ријеци Врбас и санација дијела ријеке Турјанице у сврху заштите од поплава насеља и пољопривредног земљишта, стоји у билтену.

Како су додали из "Вода Српске“ финансијска средства за ове мјере обезбиједила је Влада Републике Српске из Фонда солидарности Српске и путем кредита Европске инвестиционе банке за пројекат "Хитна помоћ и заштита од поплава у Републици Српској“.

Из Фонда солидарности Српксе за изградњу обалотврде на ријеци Врбас издвојено је 323.431 КМ.

Такође, средствима из Фонда солидарности урађена је и санација корита Маховљанске ријеке, интервенција на уским грлима, вриједности 49.932 КМ, санација дијела ријеке Турјанице у сврху заштите од поплава на подручју Клашница, вриједности 248.194 КМ и санација ушћа ријеке Турјанице у ријеку Врбас, вриједности 13.373 КМ.

Из кредита Европске инвестиционе банке кроз пројекат "Хитна помоћ и заштита од поплава у Републици Српској" финансирана је заштита лијеве обале ријеке Врбас - јужни меандер, вриједности 4.288.647 КМ.

Из средстава "Вода Српске" је на подручју Лакташа финансирана мјере изградње горњег стабилизационог слоја на постојећој обалоутврди ријеке Врбас у мјесној заједници Трн, вриједности 12.000 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм