Постоји ли СДС у Бијељини?

Зашто Љубиша Петровић није спровео унутарстраначке изборе у бијељинском СДС-у?

  • Извор: Агенције
  • 07.10.2023. 20:27

Након неуспјелог референдума за опозив градоначелника Бијељине, политичка сцена у Бијељини као да је замрла.

Нема излагања идеја, сучељавања, нема јасно дефинисане ни позиције ни опозиције.

Једна од најјачих политичких опција од 1992. године, СДС, на подручју Семберије као да и не постоји, као да је у изумирању…

Нема ни конференција за штампу, обраћања јавности, грађанима, онима који су је створили, борцима, инвалидима, породицама погинулих и несталих…

ПОСТОЈИ ЛИ СДС У БИЈЕЉИНИ  ИЛИ САМО “НЕ ФУНКЦИОНИШЕ“!?

СДС у Бијељини тренутно скоро да и не функционише. Просторије углавном затворене, нема секретарице, нема ни активисте који би прихватио чланове који би навратили да предложе неку идеју битну за своје насеље, странку, попију кафу или поразговарају са руководиоцима странке, пише портал "Дешавања у Бијељини".

Додуше, како кажу саговорници "Дешавања у Бијељини" не зна се ни ко чини руководство бијељинског СДС.

"Чак ни славски колач за Петровдан ове године није ломљен у просторијама СДС, први пут од оснивања странке у Бијељини, а наш градоначелник Љубиша Петровић кога је безрезервно и истински подржао СДС није ни свратио после ломљења колача који је обављен у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице на Лединцима у просторије СДС у Бијељини него је са својих пар сарадника 'прошетао' поред просторија не осврнувши се на 'кућу' која га је створила у политичком смислу и наставио пут даље..само он зна гдје и куда…", каже за портал Дешавања у Бијељини један од оснивача СДС-а у Биељини.

Унутарстраначки избори у СДС-у у Бијељини још нису спроведени. Поставља се и логично питање ЗАШТО?

У ствари, поставља се питање и да ли СДС у Бијељини уопште има јасну руководећу структуру и, још важније, да ли има јасну локалну политику. КО ЈЕ ОДГОВОРАН?

Да ли је, поставља се питање само за себе одговоран Љубиша Петровић који је добио мандат од врха СДС да спроведе унутарстраначке изборе у Бијељини?

Такође саговорник поменутог портала истиче да нису исплаћени ни “посматрачи“…Мало ли је. неће чланство требати више…или хоће!?

Кнез умјесто Кнеза – Љубиша Петровић јачи од СДС и Миличевића!?

Неприкосновени лидер локалног СДС након покојног Мићића је, наравно, Љубиша Петровић, Градоначелник Бијељине који је преживио референдум за опозив и након тога постао својеврсна страначка звијезда која свој успјех покушава и политички материјализовати.

Након тога почео је да фигурира и као један од кључних људи у Бијељини, ширећи се на Регију…

Рок за спровођење унутарстраначких избора је истекао прије више од мјесец дана, тачније првог септембра ове године. На једној од сједница предсједништва СДС-а (јануар, фебруар у Бијељини) лично је Миличевић предсједник странке задужио Петровића односно именовао га за повјереника СДС-а у Бијељини за спровођење унутарстраначких избора.

Али од тога ништа….Поставља се и само од себе намеће питање: “Да ли је Љубиша Петровић јачи и од самог СДС и предсједника Милана Миличевића“?

Бијељински СДС није имао своје делегате на Скупштини СДС, а све због неспровођења унутарстраначких избора.

А некада…

Која је улога бијељинског СДС-а и Љубише Петровића?

Која је улога бијељинског СДС-а и Љубише Петровића и какав ће имати/неимати утицај уопште на политику?

Опште познато је да Љубиша Петровић има подршку Мирјане Орашанин посланика у НС РС из Бијељине која га је у Добују предложила за једну од највиших страначких функција, те да по ко зна који пут Петровић тражи начин да маргинализује Томицу Стојановића такође посланика СДС у НС РС, иако је Стојановић имао једини “петљу“ да преузме СДС у Бијељини након искључења из странке покојног Мићића.

Томица Стојановић “попустио“ Петровићу “већ једном“

Стојановић га је, тако, на захтјев из “врха странке“, већ морао пропустити, умјесто себе, на мјесто носиоца страначке листе за Народну скупштину Републике Српске на посљедњим изборима. Морао га је пустити и да организује чланство у вријеме референдума за опозив, али и у низу других случајева.

Али у међувремену или много уназад није одржан ни један састанак Градског одбора СДС Бијељина, нису исплаћени ни посматрачи у појединим регијама…

До када ће СДС у Бијељини имати “повјереника“ странке?

Петровић, према изјавама чланова, тренутно има већу, реалну оперативну моћ у Градском одбору СДС као Градоначелник Бијељине од било ког другог члана.

Такође има “моћ“ и да СДС у Бијељини има предсједника а не “повјереника“.

Али изгледа да баш ту, у организацији, постоје и одређени проблеми. Наравно у облику кашњења којем је Градоначелник Петровић иначе склон…

БОСИЋ: Зашто Петровићу ниси спровео унутарстраначке изборе у Бијељини?

Петровић је за мјесец и више пробио рок да до 1. септембра проведе изборе унутар бијељинског СДС и конституише одбор који у својеврсном ванредном стању функционише још од када је из њега искључен Мићо Мићић са својим сарадницима.

Оно што је јако битно за напоменути је и то да је тада искључењем Мићића из СДС-а распуштен само Извршни одбор али не и Градски одбор СДС у Бијељини. 

На питање функционера СДС-а Младена Босића зашто није обавио повјерени задатак, Петровић је на састанку у Добоју, како тврде учесници, просто – ћутао. 

Да ли то значи да нешто не ваља ни у само врху СДС-а и да је "естрадна популарност“ Градоначелника Бијељине, можда, засјенила и реалну моћ  Милана Миличевића, као предсједника странке који је организацију избора у СДС Бијелине и даље оставио у надлежности Петровићу не пропитујући да ли се, када и како, могу провести избори обзиром на стање у СДС у Семберији.

"Ти брдом, а ја ћу долом“ – слаби ли “намјерно“ Петровић СДС?

И у погледу вођења локалне политике, утисак јавности је, да СДС у Бијељини и Петровић иду, свако својим колосијеком и за свој грош. “Ти брдом, а ја ћу долом“.

Тако се дешава да одборници ове странке предвођени редовно долазе на скупштинска засиједања, учествују у расправама и гласању, док Перовић бојкотује њен рад и јавно наступа са изјавама да је Градска скупштина изгубила легитимитет.

И док одборници покушавају да креирају локалну политику и да на што бољи начин представе потребе грађана које заступају, Градска управа предвођена Петровићем, иста не доставља највећи дио материјала неопходан за рад локалног парламента.

На питање новинара да ли је Градска скупштина легална и легитимна и да ли треба да настави са радом “поједини“ одборници СДС кажу да локални парламент треба да ради све док је не распусти надлежни орган.

У једној од изјава, истина кроз смијех одборник СДС, је рекла/о да се Петровић сматра за некога ко је својеглав и да доноси одређене одлуке на свој начин.

Према ријечима незадовољних у странци, озбиљније расправе о локалној политици ни не постоје, јер се главни потези доносе у – Градској управи, односно у Петровићевом кругу сарадника.

СДС између вирутелне и друге реалности

“Непоштедни борац против корупције“, “Младо домаћинско дијете из Црњелова“, успијешан медицински радник и одличан студент, заљубљени романтик са дозом љубавног идеализма, свјеже ожењени успјешни млади политичар који је спреман да се у име љубави као Градоначелник подреди своме народу и све то публикује на свом фејзбук налогу…

За разлику од ове слике, у бијељинском СДС изгледа, да и – нема превише романтике.

Пратите нас и путем Вибера