Маклура

Зелене лоптице привлаче пажњу Требињаца

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2023. 18:17

Зелене лоптице сличне оним тениским сваке јесени када падну са дрвета Требињцима привуку посебну пажњу. Сви су их видјели али мало ко зна шта је то и како се зове.

Има их у градском парку али и на шеталишту поред Требишњице.

Убрали смо их, позвали стручњаке из градског зеленила и сазнали све.

У питању је плод Маклуре, листопадног дрвета из породице дудова односно мурви. Оваквих стабала у Требињу има неколико а два су у самом центру града.

Плод маклуре није јестив, крошње су густе и разгранате, стабло расте и до 15 метара а лист је сјајно зелени. Маклура је отпорна а у Требиње је стигла из далека.

"Маклура је поријеклом из Сјеверне Америке, има јаку моћ па доббро подноси орезивање зато се врло често користи као жива ограда. То је дводома биљка што  значи да су посебно мушка посебно женска стабла. У октобру сазријевају ти плодови који су посебно занимљиви", каже Сања Вујичић, шеф у Градском зелену Требиње.

Маклуру још зову дрво-мозак, коњска јабука, адамова јабука или змијско млијеко. Док је на југу Српске Маклура само украс у Америци је користе као вјетрозаштитни појас, а Индијанци су од ње правили лукове.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.