Врховни суд

Алексићу 18 мјесеци затвора због убиства рођака

  • Извор: Српскаинфо
  • 29.04.2024. 11:10

Врховни суд Републике Српске правоснажно је осудио Јована Алексића (25) из Блатнице код Теслића због наношења тешких тјелесних повреда рођаку Станимиру Лазићу (37) због којих је подлегао.

У пресуди се наводи да је кривично дјело Јован Алексић починио на мах и у стању битно смањене урачунљивости и јаке раздражености, у коју је доведен без своје кривице.

Алексић је правоснажно осуђен на 18 мјесеци затвора.

Нападу на рођака, претходио је напад Лазића на мајку осуђеног Алексића.

Крвави обрачун догодио се 20. јула 2020. око 22 часа у Блатници. Тог дана Алексић и Лазић, који је био пијан, дошли су код рођака А. Л. у Блатницу. Њих двојица су се тада посвађали око донације за изградњу куће, па их је рођак А. Л. раздвојио и рекао да изађу напоље, да се не туку у његовој кући.

По изласку из куће, рођаци су наставили препирку и сукоб у који се умијешала Алексићева мајка Милица.

Она је стала испред Лазића и обратила му се ријечима: „Шта ти мислиш, да се ми тебе бојимо?“

Лазић је тада Милицу ухватио за врат, а Алексић је узвратио ријечима: „Не дирај ми матер, немој да је удараш, скини руке са врата“, што је Лазић и учинио, али је затим Милици ударио два шамара.

Милица је узвратила напад и ударила Лазића дршком метле.

Код Алексића је све што је видио изазвало страх јаког интензитета егзистенцијалне угрожености за себе и мајку.

У пресуди се истиче да је то код њега довело и до јаке раздражљивости и душевне поремећености пролазног типа па је у таквом стању ногом ударио Лазића у главу и врат, усљед чега је он пао и ударио главом о тло, пише Српскаинфо.

Лазић је од ударца и пада задобио тешке повреде главе у виду отока мозга, крварења и притиска на виталне мождане центре, од чега је преминуо шест дана касније, 26. јула, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: