Kancelarija za KiM

Bačena bomba na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu

  • Извор: АТВ
  • 18.04.2023. 13:35

Eksplozivna naprava bačena je na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, na kojoj su ekstremisti pokušali da zapale ulazna vrata, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Pukom srećom u blizini se našao prolaznik koji je brzom reakcijom uspio da ugasi požar koji je zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata.

"Ovim što se desilo prošle noći pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima, te naglašavaju da je nedopustivo da se u 21. vijeku u srcu Evrope dešavaju ovako opasni incidenti", naveli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Poručno je da nikada neće prestati da apeluju da se podigne nivo bezbjednosti i zaštite vjerski spomenici Srpske pravoslavne crkve koji su zapis trajanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ovaj slučaj, upozoravaju, jasno ukazuje da albanskim estremistima nije bilo dovoljno što su tokom Martovskog pogroma oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu već bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i protjeraju preostali srpski živalj.

Iz Kancelarije su naglasili da su sve ektstremniji primjeri ugrožavanja života Srba u južnoj srpskoj pokrajini, njihove i imovine Srpske pravoslavne crkve, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, ispoljavajući jasnu netrpljivost prema svemu srpskom.

"Politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela oni samo daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe",ocijenjeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaju da brine i činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.