Iz Drugog svjetskog rata

Banjaluka: Uklonjena stara granata iz Vrbasa

  • 28.08.2018. 19:41

Granata koja je skoro 80 godina ležala na dnu rijeke Vrbas, danas je uspješno izvađena na lokaciji ispod banjalučkog Gradskog mosta. Za manje od 20 minuta deminerski tim Republičke uprave civilne zaštite izronio je već zarđali projektil od oko 100 milimetara. 

Pronašli su je ronioci Ronilačkog kluba "BUK" tokom rutinskog pregleda korita rijeke. 

"Uočili su granatu, pozicionirali su je, izvršili su video i foto dokumentaciju i o tome obavijestili Civilnu zaštitu grada Banjaluka koja je obavijestila Republičku upravu za civilnu zaštitu. Onda je planirana akcija njenog uklanjanja. S obzirom da je prije par dana bio visok vodostaj, a to nam nije dozvoljavalo da bezbjedno izvadimo ovu granatu, u saradnji sa Hidroelektranom Bočac čekali smo manji vodostaj kako bi uspješno izvršili ovu današnju akciju", rekao je Boris Trninić, sektor za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

Eksplozivne naprave, poput danas izvađene, mogu da budu itekako opasne, kaže Duško Ankić vođa tima za prikupljanje minsko-eksplozivnih sredstava Republičke uprave za civilnu zaštitu RS. 

"Uvijek su ta opasna sredstva, ona se prave da budu opasna. Znači, opasna su sredstva i nisu za diranje. Bez našeg prisustva i naše akcije to nije preporučljivo dirati. Radi se po procedurama. Znači, ko uoči, prijavi Civilnoj zaštiti grada Banjaluka. A onda oni Republičkoj upravi civilne zaštite koja ima specijalne jedinice koje to obavljaju", rekao je Duško Anikić, sektor za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

Eksplozivne naprave u rijeci Vrbas, redovna su pojava posljednih godina. Većinom potiču iz Drugog svjetskog rata.

Projektil koji je uklonjen danas iz Rijeke Vrbas kod Gradskog mosta nije prva eksplozivna naprava pronađena na ovoj lokaciji. Samo prije tri godine, deminerski tim Republičke uprave civilne zaštite na ovom istom mjestu uklonio je avio bombu tešku nekoliko stotina kilograma.

Ronioci Civilne zaštite iz Vrbasa su prije dvije godine izronili još dvije granate. Na dnu su se nalazili i trombloni, zolje i ručne bombe. Sve eksplozivne naprave završile su na vojnom poligonu na Manjači gdje su i uništene.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.