Svjedočenje

Bh. ISIL-ovac: Udao sam kćerku da nas izbave iz Sirije, prevarili su nas i vratili je trudnu

 • 20.12.2019. 08:11

U Sudu BiH sinoć je od 21.30 do 23 sata, prema prijedlogu Tužilaštva, održana su ročišta za određivanje pritvora deportovanim pripadnicima ISIL-a, koji im je automatski predložen raspisivanjem potjernice još 2016. godine.

Optuženi su negirali krivicu. Tako je optuženi pripadnik ISIL-a Emir Ališić iz Sarajeva za Istanbul, a zatim i u Siriju otišao je 2013. godine.

Kazao je da je iz Sanskog Mosta, a da je iz Zavidovića sa suprugom i troje djece otišao u Siriju.

U sudu je ispričao da je imao namjeru da se vrati u BiH, ali nije mogao.

- Ja sam mislio da dođem, ali nisam imao novca. Čekao sam da se potpiše neki sporazum. Predao sam se 22. februara ove godine. Pokušavao sam doći. Porodica je bila samnom – kazao je Ališić.

Nevjerovatno potresna je priča Milarema Berbića iz Zenice. U Sudu je rekao da se u Siriji nije borio, nego da je bio građevinski radnik.

- Otišao sam u Siriju da vratim kćerku. Nisam otišao da se borim. Ponio sam nešto novca – kazao je Berbić, a navodno mu je kćerka ostala sama jer joj je muž poginuo.

Kada je već otišao, kako je dodao, to mu nije bilo dovoljno novca da se vrati u Tursku pa u BiH.

- U Siriji sam bio građevinar u Katibi, to je kao četa. Ja sam održavao kuće gdje su bile smještene porodice. Popravljao sam vodu, struju, agregate... Kada sam se mogao vratiti, povećala se cijena na 1.500 dolara po osobi do Turske. Nisam imao novca – rekao je Berbić.

Budući da je našao kćerku, kako je kazao preko jednog „brata“ dobio je ponudu da ih prebaci do Sirije.

- Ponudili su mi da udam kćerku za nekog čovjeka koji će nas prebaciti do Turske. S kćerkom sam razgovarao i nakon mjesec odlučili smo se i tako pokušati. Prevario nas je, a kćerku mi je ostavio trudnu. Nakon toga je uslijedila predaja – kazao je Berbić.

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.