Ramo Brkić

Bivšem komesaru MUP-a skoro 5 godina zatvora

  • Извор: СРНА
  • 03.02.2022. 14:04

Kantonalni sud u Sarajevu pravosnažno je osudio bivšeg komesara Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Unsko-sanskog kantona Ramu Brkića na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog davanja dara ili drugog oblika koristi, potvrdila je medijima portparol Tužilaštva Azra Bavčić.

Brkić je bio prvooptuženi u predmetu u vezi sa sudijom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je zajedno sa Senadom Šabićem, preko posrednika, Miletićevoj nudio i dao dar kako bi im bila umanjena kazna ili da budu oslobođeni krivice u žalbenom postupku.

Nakon toga, Brkić i Šabić su pobjegli iz BiH pa je postupak razdvojen i vođen samo protiv Miletićeve koja je prvostepeno osuđena na dvije i po godine zatvora, a nedavno pravosnažno oslobođena optužbi.

Sud BiH je u novembru 2015. godine pravosnažno osudio Brkića na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi, te zloupotrebu položaja.

Na izdržavanje zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu trebalo je da dođe 9. marta 2016. godine, ali je pobjegao.

Brkić je 29. maja 2019. godine uhapšen na Graničnom prelazu Gruškovje u Sloveniji i tada je proslijeđen vlastima BiH.

Тагови: