Osnovni sud u Banjaluci

Bivši ministar MUP-a Srpske na optuženičkoj klupi

  • 23.01.2019. 16:57

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić (48) našao se danas na optuženičkoj klupi Osnovnog suda Banjaluka, gdje mu je počelo suđenje za krivično djelo nesavjesan rad u službi.

Na teret mu se stavlja da je MUP RS oštetio za oko 260.000 maraka. Drugooptuženi u ovom predmetu je Aleš Majkić koji je optužen za krivično djelo izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

Okružni javni tužilac Gordana Radujko pročitala je u sudnici optužnicu protiv Jovičića i Majkića, te istakla da će dokazati činjenični opis, kao i odgovornost optuženih.

Navela je da će tokom ovog postupka biti saslušano deset svjedoka i izvedeni brojni materijalni dokazi.

Advokat Živko Bojić, Jovičićev branilac, je poručio da će "pobiti očiglednost i nesavjesnost" koju optužba stavlja na teret bivšem ministru.

"Jovičić je znao da firma 'Optel' iz Banje Luke posluje sa gubitkom, ali je i pored toga sa Majkićem, direktorom te firme, zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UКT sistem radio veza po kome je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 КM, ali oprema nije isporučena", stoji u optužnici.

Nakon što oprema nije isporučena, Majkić je 2. septembra 2014. godine kao direktor "Optela" zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP-om, koga je zastupao Jovičić, a radi povrata uplaćenog avansa od 260.445 КM plus zatezna kamata u iznosu od 42.149 КM.

"U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist Majkić je izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice iako je znao da za izdate mjenice nema pokriće", navodi se u optužnici.

Firma "Optel" je u posljednjih pet godina, prije spornog događaja, konstatno poslovala sa gubitkom. Radislav Jovičić bio je ministar unutrašnjih poslova RS od marta 2013. do decembra 2014. godine.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм