ОЈТ Бијељина

Бивши начелник Братунца оптужен за злоупотебу положаја!

Основни суд у Сребреници потврдио је оптужницу против бившег начелника општине Братунац Срђана Ранкића и још три особе због злоупотребе службеног положаја или овлашћења.

Осим Ранкића за исто дјело оптужени су в.д. директор ЈУ за предшколско васпитање и образовање "Радост" Иван Томић и Јакша Томић, док је власник фирме "Win color" Војислав Вуксић оптужен за фалсификовање исправе.

Ради се о случају адаптације дијела ОШ "Вук Караџић", те проширења капацитета вртића "Радост" у Братунцу, којима је наводно прибављена корист фирми "Win color" у износу од 82.000 КМ.

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини Ранкића терети да је дјело починио од почетка јула 2021. до 31. децембра 2021. у својству начелника општине Братунац.

"Свјестан својих надлежности, те чињенице да као начелник општине нема овлаштење за уговарање обавеза у име ЈУ за предшколско васпитање и образовање "Радост", Ранкић је усмено са Вуксићем договорио извођење радова на адаптацији дијела простора ОШ "Вук Караџић" и проширењу капацитета вртића "Радост" за износ од око 80.000 КМ", наводи се у оптужници. 

Додаје се да је Ранкић то учинио иако је био свјестан да нема сагласност школског Одбора за уступање просторија, да нема средстава за ту намјену, те да није проведен поступак јавни набавки чиме је унапријед фаворизовао фирму "Win color", у намјери да власнику Вуксићу прибави корист у виду добијања посла у наведеном износу, без провођења било какве законске процедуре одабира најповољнијег понуђача.

У оптужници се наводи да су радови, који су били усмено договорени, изведени до краја августа 2021. године, а њихова вриједност је била 82.829 КМ. Након тога 31. августа донесена је Одлука о проширењу вртића "Радост" и почетком септембра објекат је стављен у употребу, а Ранкић се тим поводом више пута јавно оглашавао.

"Свјестан чињенице да су радови изведени без било какве документације, оптужени је 21. октобра, у име општине Братунац, са директором школе накнадно потписао уговор о уступању просторија школе на привремено кориштење за потребе вртића "Радост", да би тек 31. децембра 2021. године ребалансом буџета Скупштина општине Братунац одобрила износ од 82.000 КМ. Исти дан од стране фирме "Win color" фактурисани су изведени радови према ЈУ "Радост" у износу од 81.829 КМ, а који је плаћен још у фебруару 2020. године. Тек 21. јануара 2022. године именована је комисија за пријем радова", наводи се у оптужници.

Како би оправдао Ранкићеве незаконитости у оптужници се наводи да је Иван Томић, као в.д. директор ЈУ "Радост", фиктивно именовао Јакшу Томића за наводни надзорни орган над извођењем радова, да би након тога прихватио фактуре "Win colora" и одобрио плаћање, иако су радови одавно били завршени.

Јакша Томић оптужен је да као одговорно лице, односно надзорни орган, пропустио да спроведе читав низ поступака.

"Иако је био свјестан чињенице да су грађевински радови, за које је именован као надзорни орган, већ изведени и завршени, а у намјери да оправда незаконито поступање Ранкића и Ивана Томића, те како би прибавио корист Вуксићу, оптужени је потписао грађевински дневник (18 страна) у име инвеститора, лажно наводећи да је извођач радова 25. новембра 2021. године уведен у посао, те да је до 24. децембра 2021. године извео све уговорене радова", наводи се у оптужници ОЈТ Бијељина.

Четвртооптужени Војислав Вуксић се терети да је као власник "Win colora", без било какве законске процедуре, договорио и извео радове након чега је направио лажну исправу, односно грађевински дневник, који је потписао и овјерио те доставио општинској управи као доказ изведених радова.

Уколико се докаже кривица Ранкићу, Томићима и Вуксићу пријети казна до пет година затвора.

Пратите нас и путем Вибера