Врховни суд

Близанце избо ножем: Ковачу смањена казна за злочин у Гацку!

Врховни суд Републике Српске смањио је казну Драгомиру Ковачу (30) из Гацка са девет на седам година затвора јер је кухињским ножем избо браћу близанце Ђорђа и Богдана Говедарицу, који је подлегао у УКЦ Републике Српске десет дана након рањавања, сазнаје АТВ.

Секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић каже да је казна смањена након што је дјелимично уважена жалба Ковачеве одбране.

”Жалба Окружног јавног тужилаштва у Требињу одбијена је као неоснована. Дјелимичним уважавањем жалби бранилаца оптуженог, пресуда Окружног суда у Требињу преиначена је у одлуци о казни тако да је Драгомир Ковач осуђен на седам година затвора”, рекла је Деспотовић за АТВ, додајући да је у осталом дијелу првостепена пресуда остала неизмијењена.

Жртва подлегла, а осуђен за покушај убиства

Иако је Богдан преминуо десет дана након рањавања, Ковач је оглашен кривим за покушај тешког убиства. Разлог је, како се наводи у пресуди, то што је обдукцијом утврђено да је ”преминуо од инфекције са посљедичном, масивном, обостраном упалом плућа и посљедичним тешким поремећајем функције дисања, те развојем мултисистемског поремећаја функције више унутрашњих органа".

Крвави злочин догодио се 29. јануара 2022. године у Гацку, недалеко од куће оптуженог. У пресуди се наводи да је способност оптуженог да схвати значај свог дјела и могућност да управља својим поступцима била битно смањена, јер се налазио у стању алкохолисаности тешког степена са присуством алкохола у крви у вриједности од 1,58 промила, а у урину вриједности од 2,61 промила.

Богдан убоден 11, Ђорђу три пута

Браћу је избо кухињским ножем чија је оштрица дугачка 17,5 центиметара. Богдану је нанио 11 убода абдомена, грудног коша, врата и руку и он је преминуо 8. фебруара у УКЦ Републике Српске. Ђорђо је задобио тешку повреду у виду убодне ране грудног коша и двије ране надлактице.

Preminuo mladić izboden u Gacku

Preminuo mladić izboden u Gacku

"Приликом боравка у кафићу "Корзо 2" у Невесињу Ковач је дошао у вербалну расправу са Ђорђом Говедарицом. Њихов физички сукоб спријечили су радници угоститељског објекта, да би они наставили комуникацију преко апликације ”Месинџер”. Док су се враћали ка Гацку Ђорђо је у 2.22 часа поруком заказао њихов физички обрачун ријечима: "Ај изађи под кућу", што је оптужени Ковач прихватио", наводи се у пресуди.

Договорили обрачун

Додаје се да је Ковач изашао на договорено мјесто, гдје је Ђорђо дошао аутомобилом "мерцедес", а с њим су били Богдан Говедарица и Милан Мирић.

"Браћа су изашла из возила и кренула према Ковачу. Ђорђо га је ударио шаком усљед чега је Ковач пао на тло. Браћа су наставила да га ударају рукама по тијелу, када је оптужени, у међусобној тучи, кухињски ножем који је донио са собом задао 11 убодних рана Богдану и три ране Ђорђу", пише у пресуди.

У изречену казну Ковачу је урачунато вријеме проведено у притвору од 29. јануара 2022. године. Дужан је и да плати трошкове поступка у износу од 8.653 КМ, док је оштећена породица Говедарица са имовинско правним захтјевом упућена на парницу.

Пратите нас и путем Вибера