Pakao počeo 2019. godine

"Bojim se za svoju i sigurnost svoje djece" - ispovijest žrtve porodičnog nasilja

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2021. 15:35

Od napada na kuću, preko prijetnji smrću i pokušaja silovanja, dio je pakla kojeg sam prošla sa sada već svojim bivšim suprugom, priča ovo u ispovijesti za ATV žrtva porodičnog nasilja (ime poznato redakciji).

PAKAO POČEO 2019.

Kroz suze i jedva razumljivo, kaže da je golgota počela 2019. godine. Mrtav pijan, rođeni brat njenog bivšeg supruga uradio je nešto što ni u najcrnjim snovima, ne bi sanjala.

"Sve je počelo 2019. godine kada je brat (ime poznato redakciji) mog supruga došao kod mene i moje majke u kuću, gdje su sa nama bila i djeca. Bio je u alkoholisanom stanju. Suprug je tada bio u Njemačkoj, na radu. Njegov brat je oko 23 časa došao kod nas u kuću pod izgovorom da nas obiđe. Moja majka je nekoliko dana prije toga puštena iz bolnice, gdje je prije toga bila teško bolesna i bila je u komi. Tako pijan, on je pitao da li može da prespava kod nas jer ne može da vozi automobil. Ja sam odmah pozvala supruga i pitala ga da li on može ostati da prespava, on je odgovorio, ako je pijan, može. Međutim, njegov brat je odmah nakon poziva počeo da me dodiruje po nozi i ramenima. Ja sam shvatila odmah da mu nisu čiste namjere. Prvo sam pokušala da ga istjeram iz kuće, ali sam onda zgrabila djecu i iz straha sam otišla kod sestre te sam mu rekla da ću zvati policiju, nakon čega je on otišao. Nekoliko dana kasnije, od suprugovog brata sam počela da dobijam poruke uvrijedljivog sadržaja. To sam odmah kazala svekrvi, gdje je ona ostala u šoku, na šta mi je ona rekla da nećemo ništa govoriti mom suprugu jer su oni ipak braća. Ja sam ipak odlučila da kažem suprugu šta je on pokušao uraditi. U policiji postoje prijave za uznemiravanje i prijetnje. Tada je počeo haos", priča ona.

RAZVOD I PRIJETNJE SMRĆU

"Kada su stigli papiri za razvod od supruga, mene su nazivali alkoholičarkom, narkomankom. U privatnoj tužbi je navedeno da sam konfliktna osoba. Suprugov brat je prije nekih mjesec dana došao ispred moje kuće i prijetio mi ubistvom. Rekao je da će mog sadašnjeg partnera ubiti na način da će ga iskomadati, polomiti sve kosti, zavezati kamen oko vrata i baciti ga s mosta. Prijavila sam slučaj, i on je poslat Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Ja sam dala izjavu, da se bojim za svoju sigurnost i sigurnost svoje djece", ističe naša sagovornica.

LAŽI I OBMANE: ODUZIMANJE DJECE NA SRAMAN NAČIN

"Djeca idu svaki drugi vikend, utorak i četvrtak kod oca. Bivši suprug im je obećavao kule i gradove kako bi djecu uzeo sebi. Sada za vikend, djeca su bila kod oca i uvijek dolaze prehlađenja i povrijeđena. Krsnu slavu Nikoljdan, iskoristio je u Centru za socijalni rad kako bi djecu primorao da rade u šumi i da krče zemlju u Dragočaju. Mlađeg sina je udario prošli vikend. Ja sam to prijavila. Bivši suprug je podnio privatnu tužbu protiv mene za potpuno starateljstvo nad djecom, gdje traži po djetetu 200 KM alimentacije. Djeci obećava sve, kako bi se okrenula protiv mene. Djecu moram pustiti kod oca, jer moja prijava policiji, kako kažu, nema elemenata krivičnog djela. U protivnom, meni će biti oduzeta djeca. Što meni nije logično, kao i to da me bivši suprug privatno tuži. Iako je moju majku nekoliko puta vrijeđao na nacionalnoj osnovi. Majka mi je islamske vjeroispovijesti, a otac je Srbin. Dobijali smo od njega poruke u kojoj je bila fotografija ovna. Svašta se dešavalo. Od pokušaja silovanja do napada na kuću. Ja večeras moram djecu pustiti ocu, a bojim se da će ih tući i pričati protiv mene. Ukoliko to ne uradim, meni ide krivična prijava", navodi ona, te dodaje:

"Ja ću se boriti za svoju djecu na sve moguće načine, iako mene u tužbama navode kao alkoholičarku i narkomanku. Niti pijem, niti se drogiram. Sraman je to pokušaj. Ja sam se obratila policiji i rečeno mi je".

BRAT OD RANIJE POZNAT POLICIJI

"Brat mog bivšeg supruga je dobro poznat policiji. Ne znam samo, zbog čega moj bivši suprug šalje brata da me napada, prijeti i ucjenjuje. Vjerovatno iz razloga što on lično ne smije", kazala je žrtva porodičnog nasilja.

"Znam da nisam jedina koja trpi sve to, zato i želim sve da kažem kako bi se nasilju stalo u kraj", zaključuje naša sagovornica.

BOJAZAN OD PRIJAVE NASILJA

Hrabrosti da prijave nasilje u porodici za 11 mjeseci ove godine imale su 192 osobe na teritoriji Banjaluke. Mnogo manje ih je sprovedno u Okružno tužilaštvo. Među onima koji su prijavili nasilje, bilo je i 54 muškarca. Nije rijetkost ni da su nasilnici posjedovali oružje, a neki ga i upotrijebili. 

“Prilikom nasilja u porodici u 13 slučajeva učinilac je posjedovao nelegalno oružje u 2 je upotrijebljeno. Zbog nasilja lišeno je slobode 134 lica, šest je spovedeno u nadležno tužilaštvo i tri spovedeno nadležnom sudu", kazala je Danijela Mučibabić, portparol PU Banjaluka.

Tviter je pokazao da je mnogo više nasilja nego prijava, a posebno presuda. Ni društvene mreže nisu dostupne svima, pa je brojka sigurno veća. A zašto je to tako možda najbolje ilustruje jedan od tvitova: “Ovo društvo ne vjeruje ni mrtvoj ženi, a kamoli živoj”.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина